Skip to content

Vanaf 2022 gratis ‘huis aan huis’ inzamelen van PMD in hele gemeente

Redactie
29 november 2021 | 15:31

Advertentie

Vanaf 2022 verandert er iets op het gebied van inzamelen van afval in de gemeente Nederweert. Het PMD wordt dan in de hele gemeente ‘huis aan huis’ ingezameld. Je hoeft hiermee dan niet meer naar de containers. Deze worden afgesloten. De glascontainers blijven wel in gebruik.

Inzamelen van PMD

Het ophalen van het PMD vindt om de twee weken plaats.

Gratis PMD-afvalzakken
Voor het inzamelen van PMD-afval stelt de gemeente Nederweert gratis zakken beschikbaar. Afgelopen week zijn de eerste pallets met zakken geleverd. De komende weken worden ze verspreid onder alle supermarkten en nog een aantal uitgiftepunten. De PMD-zakken zitten op een rol van 20 stuks. Ze zijn vanaf week 01 gratis af te halen.

Pilot voor ophalen restafval
Daarnaast start in Budschop een proef met het ophalen van restafval via tariefzakken. Het proefgebied bestaat uit de straten waar nu op woensdag het afval wordt opgehaald. Huishoudens in de pilot ontvangen begin volgend jaar een informatiepakket met daarin 20 gratis tariefzakken.

Beter scheiden
We moeten met z’n allen afval beter scheiden en restafval verminderen. De kosten voor afvalverwerking worden de komende jaren namelijk alleen maar hoger” aldus de gemeente Nederweert. De tariefzak helpt om beter te kiezen waar het afval thuishoort. Mensen scheiden daardoor hun afval beter, zo leert de ervaring in andere gemeenten. Zo wordt afval een grondstof voor nieuwe producten en daalt het restafval.

Livestream
Op dinsdag 14 december is via Nederweert24 een livestream te zien over afval inzamelen. Wethouder Stienen is in de studio om vragen te beantwoorden. De livestream begint om 19.30 uur.

Afvalkrant
Aan het eind van het jaar verschijnt huis aan huis een speciale afvalkrant. Daarin staat onder meer informatie over hoe je de zakken kunt aanbieden. De afvalkrant gaat ook over de pilot in Budschop.

Meer informatie
Op de website van de gemeente Nederweert lees je meer over de nieuwe manier van afval inzamelen in 2022. Een lijst met meest vragen en antwoorden wordt de komende weken verder aangevuld.

Advertentie

12 Reacties

  1. Dit artikel geeft mij de indruk dat de uitslag van de pilot al vast en (zoals wel vaker) de gemeente het besluit af heeft genomen voordat de burger is geraadpleegd.

    • Tuurlijk John, die pilot is enkel en alleen bedoeld om ervaring op te doen en de kinderziektes eruit te halen. Het nieuwe beleid ligt al vast; het besluit is allang genomen. En laten we vooral niet denken dat het gratis blijft!

    • in gemeente Roermond is het al bijna 5 jaar.Gratis! wordt tijd dat het ook in Venlo komt.

  2. De waterkant word de nieuwe milieustraat

  3. Vraag me af hoe gemeente gaat voorkomen dat deze ‘gratis’ zakken gevuld gaan worden met huisvuil dat in de te betalen tariefzakken thuishoort.

    • Beste Johan, precies wat je zegt gebeurt al. Er wordt te veel afval aangeboden dat vervuild is met ander afvalstromen. Je kunt daar niks aan doen en de kosten laten oplopen. Of je kunt het op een andere manier proberen. En Ron1, jij rijdt liever naar de waterkant dan dat je het afval voor je deur op laat halen. Rare redenering. Of het kan je geen barst schelen dat de openbare ruimte een vuilstort wordt.

  4. Lijkt me voor mijzelf wel heel handig. Ik zie het als een vooruitgang! Niet meer kratten vol PMD hier in de schuur omdat ik geen tijd heb om het weg te brengen.

    • Kratten ??
      Mevrouw bedoeld: ratten ?

    • Nee hoor, ik maak het altijd schoon voor ik het er in doe, zo gebeurd. En ook frisser als je er mee gaat sjouwen.

  5. Zeer goede zet door slimme ambtenaren van Nederweert. Milieu voorop??
    Men liep naar de plastic bak een vrachtwagen haalde het op.
    Nu rijdt een diesel vrachtwagen alle straten af en moet vaak stoppen en weer optrekken dit verbruikt natuurlijk geen brandstof, banden enz.
    De berm en struiken zullen ook weer meer gevuld worden…

  6. Ik woon op budschop en het is dat ik de berichtgeving lees, maar ik kan me indenken dat er ook genoeg mensen zijn die dat niet doen. We hebben nog 0,0 fysieke informatie per post gekregen over deze pilot.
    Vind dat toch wel slecht. Ook wel handig dat we pas de zakken kunnen halen vanaf het moment dat alles start. Paar weekjes eerder is niet mogelijk…?
    Dit los van de intentie van de pilot zelf, waar ik wel voorstander van ben al denk ik dat deze manier niet de juiste is.

  7. Gescheiden afval ophalen is achterhaald.
    Er zijn al veel experimenten gedaan en veel gemeentes zijn na verloop van tijd toch weer teruggekomen van het apart inzamelen omdat het o.a. lijdt tot meer zwerfvuil.
    Afval brengen naar een bedrijf dat is ingericht op afvalscheiding schijnt beter te werken.
    Bovendien willen de meeste mensen niet al die verschillende zakken. Waar moet je die laten?
    Laat Nederweert leren van anderen en niet dezelfde fouten maken.

    Ter lering en vermaak:

    https://www.trouw.nl/nieuws/gescheiden-inzameling-van-plastic-schaadt-het-milieu~bb5e8de5/

    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/waarom-je-plastic-vaak-gewoon-weer-in-de-vuilniszak-mag-gooien~b7a206bf/

    https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-stopt-met-het-gescheiden-inzamelen-plastic-blik-en-pak-afval/


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie