Skip to content

Gezondheid | Met medicijnen op reis

Redactie
20 juli 2021 | 15:00

Advertentie

Wanneer je medicijnen moet meenemen naar jouw vakantiebestemming, dien je soms voor vertrek enkele zaken te regelen.

Medicijnen in de bagage
Het is belangrijk om medicijnen op de juiste temperatuur te bewaren, ook op vakantie! Wanneer ze te warm of te koud worden bewaard, kan de werkzaamheid afnemen. Sommige geneesmiddelen worden zelfs onbruikbaar.

Leg geneesmiddelen nooit op de hoedenplank of in het handschoenenkastje van een auto. Daar kan de temperatuur te hoog oplopen. Neem geneesmiddelen tijdens een vliegreis mee in de handbagage en probeer medicijnen over verschillende tassen te verdelen. Zo voorkom je problemen wanneer er een tas zoekraakt.

Medicijnpaspoort
Gebruik je dagelijks medicijnen en gaan die ook mee op reis? Haal dan een geneesmiddelenpaspoort bij je Alphega apotheek. Wanneer je medische hulp nodig hebt, kunnen buitenlandse artsen en apothekers hierin lezen welke medicijnen je gebruikt.

Schengenverklaring
Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, gelden strenge regels. Dat is niet gek, want in het buitenland kunnen deze medicijnen voor verboden drugs worden aangezien. Onder de Opiumwet vallen slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-middelen en medicinale cannabis. Vallen jouw geneesmiddelen onder de Opiumwet? Dan ben je verplicht een Schengenverklaring op zak te hebben. Wij raden je aan deze vier tot zes weken voor vertrek aan te vragen. Niet alleen moet je behandelend arts de verklaring ondertekenen; de Inspectie van de Gezondheidszorg dient deze ook te waarmerken.

Met de Schengenverklaring kun je voor maximaal dertig dagen geneesmiddelen meenemen in de landen die het Schengenverdrag ondertekend hebben. De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Overige landen
Neem je opiaten mee naar landen die niet bij het Schengenverdrag aangesloten zijn, dan heb je toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het bestemmingsland. In een verklaring moet je behandelend arts zetten om welk geneesmiddel het gaat, wat de hoeveelheid is, voor wie het bedoeld is en over welke aandoening het gaat.

Wil je weten of jouw geneesmiddelen onder bovenstaande geneesmiddelgroepen vallen of heb je een Schengenverklaring nodig? Vraag ernaar bij jouw Alphega apotheek of kijk op: https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur!
Bezoek ons ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie