Skip to content

Het jaar dat je niet anders kon | Werner Bloemers

Redactie
9 maart 2021 | 9:11

Advertentie

werner bloemers

Door Werner Bloemers

Bij het moment van dit schrijven is het nog verre van zeker of we binnenkort meer versoepelingen kunnen begroeten. De situatie is er nog naar dat we ons nog een tijdje koest moeten zien te houden. Er zijn proefconcerten, proefwedstrijden, proefsymposia en proefmassages gaande, maar of die het doel laten blijken waarvoor ze benodigd zijn … nee, dat is nog niet duidelijk. Het is alleen maar hopen dat we over niet al te lange tijd terug zijn in het ‘oude normaal’.

Maar eerlijk gezegd en gezwegen: het ‘nieuwe normaal’ mag er wat mij betreft ook wezen. Het is natuurlijk een vreselijke tijd waarbij je je terecht afvraagt waarom mensen van wie je houdt, ziek worden. Dat is het altijd al geweest en zal het ook altijd blijven. Het is de kunst van het snappen die hier helaas geen antwoord op kan geven.

Maar om dan even terug te keren naar het ‘nieuwe normaal’: vorig jaar bleek dat ik ineens zeeën van tijd overhad. Ik hoefde niet naar Utrecht te gaan voor de vergaderingen van OOR&OOG, ik hoefde niet naar festivals te gaan, ik hoefde niet op vakantie te gaan … ik bleef voornamelijk thuis en investeerde in mezelf. Ik ging mijn stamboom na, las boeken van papier, ging me interesseren voor de geschiedenis van Ospel en schreef stukjes. Waarvan dit al nummer 21 is in een jaar tijd. 

Ik ben eigenlijk overal in geïnteresseerd en dan met name de cultuur, kunst en de planten- en dierenwereld. En dat buit zich uit. Het lezen van papieren boeken is voor mij net zo sophiticated als het masseren van de tenen van Cleopatra, zoveel waardigheid en wijsheid kun je hieruit halen. Het zit namelijk zo: door de telefoon krijgen we zo ontzettend veel prikkels binnen dat we hierdoor eigenlijk veranderen en veranderen. Het lezen van ouderwetse boeken zorgt ervoor dat we toch teruggaan naar een tijd dat die prikkels er nog niet waren. En dat we daardoor ook dichter bij onszelf blijven. Het is namelijk zo dat het schermpje van je telefoon of i pad niet bepaald bevorderlijk is voor je ogen, maar dat is een foto bekijken van Tatjana (Buurman, wat doet u nou??) ook al niet. 

Natuurlijk weet ik dat er genoeg mensen zijn die niet van lezen houden, maar die kunnen nog altijd een luisterboek of brailleboek nemen. Dit geef ik gewoon aan als humoristisch signaal. Een boek geeft je immers de mogelijkheid om een verhaal in je eigen gedachten te doen ontwikkelen. Als iedereen een gele auto ‘ziet’, bedenk jij gewoon een ‘rode’! En is een wereldomvattende pandemie in jouw gedachten gewoon een slang die doorkronkelt, totdat de vervelling eraan dreigt te komen en er een nieuwe  slang tevoorschijn komt, die met een frisse neus én een schone lei de wereld observeert, verovert en niet meer prijs geeft.

Als de avonden lang zijn door de avondklok, heb ik nog altijd de mogelijkheid om mijn visie op het leven van nu te geven. Liever dat dan naar voetbalwedstrijden te kijken zonder publiek, het geleuter van hypocriete politici te volgen in al die praatprogramma’s die bijlange na niet het niveau van onsterfelijkheid kunnen halen en het knikkebollend bezien van oude films, waarvan de glans allang weer opgepoetst moet worden.

Overigens: waarom komen er in die praatprogramma’s eigenlijk alleen maar goedhorende sprekers? Er zijn zoveel intellectuelen onder de doven, slechthorenden en doofblinden. Neem dan gewoon een tolk mee, what the fuck! Deze mensen kunnen ook gewoon over de hele corona-toestand discussiëren zonder dat ze als minder waarneembaar hoeven te worden aangemerkt.

Ja, als je maar goed oplet in het jaar dat je niet anders kon, dan komt er een heel andere dimensie bij kijken.

Werner Bloemers, maart 2021

Advertentie

10 Reacties

  1. Precies Werner. De kennis en capaciteiten zitten in het brein.
    Ik denk dat menigeen veel van ons kan leren.
    Het IQ ofwel de inteligentiequotentie ligt bij de meeste op 40.
    Het is bewezen dat bij 30% van onze doelgroep het IQ op 80 zit.
    Je bent een kei onder deze doelgroep.

    • Beste Margareth,
      Ik snap wat je probeert te zeggen maar ik hoop dat je IQ en dat van Werner toch hoger is dan 80.
      Het gemiddelde IQ in Nederland ligt namelijk tussen de 90 en 110.
      Boven de 130 noemen we hoogbegaagd, onder de 80 zwakbegaafd.
      Als Werner een IQ had van 80 zou hij niet dit soort stukjes kunnen schrijven.

    • Ik heb een IQ van 123, dus valt nog mee haha

    • Probeer je reacties taalkundig eens goed te verwoorden…of reageer niet want je valt al snel door de mand…wilde “moeilijke woorden” toepassen schrijf die dan correct, pas autocorrectie toe…

    • Kijk wie het zegt! Van jouw zin klopt ook weinig.

  2. Je hebt overigens nooit iets gemoeten. Dus die zeeën van tijd had je altijd al kunnen hebben. Jammer dat de overheid je dat voor moet kauwen. Gelukkig is en wordt het niet normaal.

  3. Als ik tijd heb. Ik werk al 26 bij de gemeente weert, zit in twee besturen en doe nog een cursus cultuurgeschiedenis. Heb al vier opleidingen afgerond, maar over een tijd begin ik met een cursus Pools. Dan leer je weer wat bij

  4. Laat ze kletsen dit zijn er die jaloers zijn.
    En anders moeten ze zich een IQ test laten afnemen.
    Eigenlijk had je niks moeten zeggen.
    Denk maar zo ( ik weet beter en veeg voor je eigen deur)

  5. Of geef een lezing en vraag of jou docent die
    jou les heeft gegeven erbij wil zijn. Denk zo
    krijg allemaal de klere.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie