Skip to content

Raadpraat D66 Nederweert: 3,3 miljoen kippen en 250.000 varkens

Glendi
22 februari 2021 | 13:00

Advertentie

Ook dit keer blikt D66 Nederweert terug op de raadsvergadering. Deze raadpraat gaat over de vergadering van 9 en 10 februari 2021. Omdat er erg veel besproken is splitst D66 Nederweert de Raadpraat op. Vorige week bespraken ze Bengele Beweegt, Reigershorst en het woningbouwbeleid. Deze week gaan ze in op het buitengebied en duurzame energie.

Raadpraat D66 Nederweert

Omgevingsvisie Buitengebied
Tijdens de raadsvergadering is de Omgevingsvisie Buitengebied in ontwerp vastgesteld. Een visie die tot stand is gekomen met veel inbreng van inwoners en belangenorganisaties. Met deze visie zetten we in op een buitengebied waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. Een buitengebied met veel natuur en een gezonde schone lucht.

We zetten in op een mooi landschap, waarbij oude overbodige stallen gesloopt worden. We doen mee met het Schone Lucht Akkoord en maken echt werk van de aanpak van fijnstof, geur en stikstof. We maken nieuwe initiatieven in het buitengebied mogelijk, zodat er op andere manieren geld verdiend kan worden. Maar wij misten echter een heel belangrijk standpunt. Iets dat in onze ogen nodig is om het buitengebied echt in balans te brengen en de andere doelen te bereiken. We moeten kritisch durven kijken naar de omvang van onze veestapel. Hier hebben we een standpunt over laten opnemen in de visie.

Verklein de veestapel
Tussen 2000 en 2019 is het aantal kippen in onze gemeente gegroeid van 2,6 miljoen naar 3,3 miljoen, terwijl het aantal kippenbedrijven is gehalveerd. In diezelfde periode is het aantal varkens ook gestegen met meer dan 25%, tot bijna 250.000. Het aantal varkensbedrijven is echter afgenomen van 119 naar 39. Een gemiddeld varkensbedrijf is in die periode dus verviervoudigd in omvang.

We hebben geweldig goede boeren in Nederweert. De absolute wereldtop zit in onze regio. Maar de concentratie van vee is ook extreem hoog. Met als gevolg dat we de meest vervuilde lucht van Nederland hebben en onze prachtige natuurgebieden enorm te lijden hebben onder de uitstoot van ammoniak.

Een aantal agrariërs heeft het ook erg moeilijk. Financieel staat het water aan de lippen, ze kunnen of willen niet meegaan met de steeds verdere schaalvergroting of er is geen opvolger voor het bedrijf. Naar schatting wil de komende periode de helft van de bedrijven om die redenen stoppen. We roepen het college op om deze stoppende agrariërs te blijven steunen en nog meer te stimuleren dat ze gebruik maken van landelijke en provinciale stoppersregelingen. En waar nodig ook met ze meedenkt naar alternatieve manieren om een goed inkomen te verdienen. We zien dit als een kans die gegrepen moet worden, als een win-win situatie. We helpen agrariërs op een fatsoenlijke manier om met hun bedrijf kunnen stoppen en met een gerust hart met pensioen kunnen of ander werk kunnen vinden. En met de vermindering van dieren zorgen we voor verbetering van onze luchtkwaliteit, met als gevolg een schonere, gezondere lucht en natuurgebieden die kunnen herstellen.

Zonneweides
Over zonneweides hebben we al vaker gesproken. Onze fractie is steeds kritisch geweest op het aanleggen van zonneweides in Nederweert. Wel hebben we in 2019 ingestemd met een zonneweide bij Landgoed ‘t Kruis in Nederweert-Eind, een initiatief van de lokale energiecoörperatie Newecoop.

We hebben ingestemd met het afronden van het uitnodigingskader Zon op land. Wel hebben we nog een aantal vragen die we graag beantwoord zien voor we instemmen met de aanleg van nieuwe zonneweides. We willen weten wat de gevolgen zijn voor het landschap, of inwoners nog wel zonnepanelen op hun daken kunnen plaatsen en welke voorwaarden gesteld worden m.b.t. lokale betrokkenheid.

Onze voorkeur gaat nu uit naar zonnepanelen op daken en een tweede windmolenpark voor we aan de slag gaan met grootschalige zonneweides op landbouwgrond. Maar we dagen wethouder Voss graag uit om ons te overtuigen.

Denk mee en doe mee!
We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.

U kunt ons mailen op martin.vanmontfort@d66nederweert.nl en kyll.bruijnaers@d66nederweert.nl

Martin van Montfort & Kyll Bruijnaers
Raadsleden D66 Nederweert

Advertentie

6 Reacties

  1. Echt overal waar ik het woord zonneweides en windmolens langs zie komen krijg ik onmiddellijk uitslag en al helemaal als dit van zogenaamde milieupartijen komt. Het is werkelijk onbestaanbaar dat dat we onze buitengebieden vol gaan leggen met glas en staal en dan ook nog proberen te verkopen data dat mooi is. en beter dan een wei of akkerland.

    Nog erger is dat dit heel veel oppervlak kost voor heel weinig energie. Het is cijfermatig op geen enkele manier te verantwoorden. Het is een dood lopende weg en dat weet iedereen. Het gaat ons collectief helemaal niet verder helpen met de energievoorziening alleen maar handige marktpartijen die zich verrijken aan de belastingbetaler en de gemeente gaat op papier aan de doelstelling voldoen maar gooit de kosten gewoon over de schutting naar de rijksoverheid waardoor de burger nog een keer kan betalen. Die kosten zijn aanpassing van de infrastructuur kost miljarden (kabels naar die zonne weides en windmolens) en saldering? (panelen leveren in de winter weinig op terwijl de vraag het hoogst is maar de gemeente mag dat verrekenen) Maar we kunnen energie helemaal niet grootschalig opslaan dus kosten worden gewoon op een andere plek neer gelegd (bij conventionele centrales of import uit het buitenland) en dus bij belastingbetaler.

    Ja maar we moeten toch iets? Ja maar dat moet beter zijn dan wat we nu hebben en een ECHT alternatief vormen tot die tijd gewoon kolen en gas. En het enige haalbare alternatief is KERNENERGIE. En ja dat is haalbaar maar dan moeten we wel een gelijk speelveld bieden. Zon en wind moeten geen voorrang meer krijgen op het net. Als zon en wind mee willen doen in de concurrentiestrijd dan wel op een eerlijke manier. Dan en ook alle infrastructuur en de kosten voor de fluctuaties (back-up) aan zon en wind worden toegerekend.

    We hebben net het drama van de bio massa achter de rug dat burger al 10 MILJARD heeft gekost met als extra cadeau nog meer fijnstof in de lucht. Ook dankzij ‘groene’ partijen. Leren van fouten uit het verleden en echt goed nadenken over beslissingen is er niet bij.

    Het meest absurde is dat D66 zelf al aan geeft ‘kritisch’ te zijn over zonneweides maar zet het toch door.. Ze weten dus al dat dit een heilloze weg is en dat maakt het nog erger.

    • Het D66 heeft na de verkiezingen ook geroepen dat ze DE partij voor de boeren zouden worden omdat zij in de coaltie zaten en het CDA als boerenpartij niet meer.
      Het enige wat ze hebben gedaan is niets. Ze hebben ons laten stikken en mak achter het Jan en met name Nederweertanders aangelopen omd e boeren de nek om te draaien.
      En dan roeptoeteren dat we de beste boeren van de wereld huisvesten om ze vervolgens aan te geven dat we teveel dieren hebben. Schijnheilig zijn ze en daardoor niet te vertrouwen.

    • Helemaal mee eens.
      Je kunt daar nog aan toevoegen dat de regering weet dat het zinloos is als het gaat om het halen van klimaatdoelen.
      Onderstaand een deel van een email die ik recentelijk aan ons gemeentebestuur heb gestuurd als commentaar de RES (Regionale Energie Strategie).

      De RES beantwoordt niet aan het doel waarvoor zij geschreven is.
      Het doel van de RES is uiteindelijk om middels beperking van CO2-uitstoot stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur tegen te gaan. In 2016 heeft het kabinet al gezegd dat het resultaat van het klimaatbeleid zodanig klein is dat deze niet te meten zal zijn zoals blijkt uit de bijlage bij kamerbrief IENM/BSK-201677286 over de Urgenda rechtszaak.
      Ik citeer “Het ‘emissie aandeel’ van Nederland in de wereld is met 0,35% zeer klein. De reductiekoers in de wereld wordt door nationale maatregelen slechts minimaal beïnvloed. Een modelmatige berekening toont aan dat de extra reductie zoals bevolen door de rechtbank 0.000045 °C minder gemiddelde wereldwijde opwarming tot 2100 tot gevolg zou hebben. Dit effect, dat wegvalt tegen alle onzekerheden die met een dergelijke berekening samenhangen, heeft geen meetbaar effect op het gevaar van klimaatverandering.”
      De overheid geeft dus met de RES vorm aan een beleid waarvan ze weet dat deze geen enkel praktisch effect zal hebben.
      Ook uit analyses van het KNMI en andere onderzoeken is gebleken dat het halen van de klimaatdoelen, zelf op Europees niveau, niet of nauwelijks zal bijdragen aan een verlaging van de gemiddelde globale temperatuur.

    • Helemaal mee eens, Jantje: KERNENERGIE. Zeer schone energie. En gelukkig maar een klein beetje, niet noemenswaardige afval dat we bij jou in de garage op mogen slaan…….

    • Qua volume is dat in ieder geval beter te managen dan het afval van windmolens en zonnepanelen als die versleten zijn.
      Om je een idee te geven, de kerncentrale in Borssele produceert ongeveer 1,5 kuub per jaar.
      Een groot gedeelte van het radioactief afval is ook nog te recyclen.
      Een groot gedeelte van het afval van windmolens en zonnepanelen is niet te recyclen.

  2. Helemaal eens met Jantje, D66 en GroenLinks zijn partijen voor dromers. Nederland is een klein overbevolkt land
    Gevolgen zijn onder andere een tekort aan woningen, en energie. Bomen, akker’s en weide’s moeten wijken voor windmolens en zonnepanelen, waarvan de productie zeer milieubelastend is. Nog maar te zwijgen over het aantal vogels dat het slachtoffer is van de wieken van deze ondingen en mensen die last hebben van het geluid wat ze maken. Grote gebieden worden aangewezen als beschermd natuurgebied, plaats om voedsel te verbouwen wordt steeds schaarser of gaan we dit dan maar tegen hoge prijzen importeren? lijkt me niet echt milieuvriendelijk al dat transport en we maken onszelf afhankelijk van andere landen. Inderdaad is kernenergie de meest efficiënte vorm van energievoorziening en meer inzetten op waterstof aangedreven auto’s in plaats van electrische auto’s denk bij deze laatste aan de productie en na verloop van tijd verwijdering van de accu’s. Grondstoffen voor de productie van accu’s moeten geïmporteerd worden denk aan het steeds zeldzamer wordende lithium. We begeven ons op deze manier steeds sneller als lemmingen richting afgrond.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie