Skip to content

Plucksack geeft historische geheimen prijs

Redactie
26 oktober 2020 | 15:47

Advertentie

Al een paar weken is het een hele bedrijvigheid aan de St. Sebastiaanskapelstraat. Archeologen van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn daar bezig met minutieus onderzoek van de ondergrond. Op die plek, pal tegenover de historische hoeve De Plucksack, zijn de resten van meer dan 2500 jaar bewoningsgeschiedenis gevonden.

Hout en leem
Zo vonden de archeologen een nederzetting uit de Ijzertijd, boerderijen uit de Romeinse Tijd en de resten van een legerkampement uit het midden van de 18e eeuw. Het terrein ligt pal op de oude gemeentegrens van Weert en Nederweert. Het meest spectaculair is de vondst van een grote boerderij uit de 16e eeuw. Deels gebouwd in hout en leem, maar wel met een bakstenen kelder. Ook werd er een kleine bakstenen afvalput gevonden met daarin botresten van dieren.

Voorspeld
Het belang hiervan is dat het een zeldzaam voorbeeld is van hoe de woningbouw na de middeleeuwen veranderde. De aanvankelijk houten en schipvormige woningen veranderden geleidelijk aan in de stenen boerenhuizen zoals we die in de oudste voorbeelden in Weert en Nederweert nog kunnen terugzien. Baksteen was in de 16e eeuw nog een zeldzaam en kostbaar bouwmateriaal, dus dat gebruik zegt iets over de status van de bewoners. Dit soort vondsten ter plaatse werd in zijn algemeenheid reeds in 2018 al voorspeld nog voor dat er maar een schop in de grond was gestoken.

Oogcontact
Komende week wordt het onderzoek voorlopig afgesloten. Over een vijftal jaar zal ook aan de overzijde van de weg worden gezocht, waar nu boomkwekerij Saes gevestigd is. De verwachtingen van dat onderzoek zijn nog veel hoger gespannen. De oude hoeve op die plek, de Plucksack, was bezit van de Heren van Weert en werd omgeven met grachten en een brug ter verdediging. Door de opgravingen op deze locatie komen de onderzoekers in oogcontact met de middeleeuwse dageraad van de huidige gemeenschappen in het Weerterland.

Alfons Bruekers

Foto’s: Elma van der Donk en Alfons Bruekers

Meer lezen over de hoeve Plucksack en de betekenis voor de geschiedenis? Klik naar:

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie