2,5 Miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. In de gemeente Nederweert geldt dit voor ongeveer 1 op de 7 volwassenen. Zij vinden het vaak lastig om met de computer of smartphone om te gaan. Om aandacht te vragen voor dit probleem, gaat maandag 7 september de ‘Week van Lezen en Schrijven’ (voorheen ‘Week van de Alfabetisering’) van start.
Taalwandeling op 9 september
In het kader van de Week van Lezen en Schijven organiseert het Bibliocenter in Nederweert op woensdag 9 september van 10.00 tot 11.30 uur een taalwandeling. Al wandelend oefen je het spreken van de Nederlandse taal met taalvrijwilligers van het taalcafé. Je bent heerlijk in beweging en leert mensen en Nederweert kennen. Ook wethouder Carla Dieteren wandelt mee.
De wandeling start om 10.00 uur in de bibliotheek van Nederweert, Kapelaniestraat 8, en duurt tot 11.00 uur. Na afloop gaan ze koffie en thee drinken. Heb je zin om mee te wandelen? Bel of mail dan naar Toos Jenniskens: 06 – 361 261 11 / c.jenniskens@bibliocenter.nl om je aan te melden (verplicht i.v.m. maatregelen van het RIVM).
Taboe doorbreken
Een groot deel van de laaggeletterden in de gemeente Nederweert (51%) heeft een Nederlandse achtergrond en is ouder dan 50 jaar. Toch zoekt of krijgt 95% van de laaggeletterden geen hulp. Schaamte speelt hierbij een grote rol. Terwijl laaggeletterdheid grote gevolgen kan hebben. “Het kan ervoor zorgen dat je moeilijker een baan vindt, een slechtere gezondheid hebt of zelfs in de schulden raakt.”, zegt wethouder Carla Dieteren. “Ik vind het dan ook belangrijk dat we aandacht besteden aan dit probleem, dat veel vaker voorkomt dan de meeste mensen denken.”
Laaggeletterdheid bestrijden
“Niet alleen in de Week van Lezen en Schrijven heeft het thema onze aandacht. We werken hard aan een plan om de komende jaren laaggeletterdheid te bestrijden.”, vertelt wethouder Dieteren. Aan het plan werken de Midden-Limburgse gemeenten samen met Stichting Lezen en Schrijven en andere organisaties.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.