Skip to content

Wieter

Redactie
1 augustus 2020 | 20:00

Advertentie

Ruben weekersSinds afgelopen week is de legalisering van ’s Nederlands bekendste plant een stapje dichterbij gekomen. Zo’n honderdvijftig mensen met groene vingers hebben zich namelijk aangemeld om onder het toeziend oog van de overheid wiet te gaan telen. Het drong eindelijk tot de leken op het ministerie door dat er behalve op sigaretten, drank en euro 95 ook geld valt te halen uit het befaamde blad met de zeven uitsteeksels. Waar rook is, is een aansteker en waar wiet is wordt wat verdiend.

Het heeft ze lang bezig gehouden, de grijze knarren in Den Haag. Al jaren vochten zij tegen stigma’s dat alle Nederlanders pertinent pannegaar zijn en dat op iedere Hollandse zolderkamer minimaal drie stekjes cannabis staan. Ondertussen is Nederland ingehaald door liberalere landen zoals Canada, Uruguay of Portugal. Net als een biertje op het terras is daar een fluimertje in de coffeeshop geïntegreerd in het dagelijkse leven. Het vrijheid-blijheid etiket op het gebied van genotsmiddelen werd daarom langzaam overgenomen door anderen. Was Amsterdam ooit nog de THC-capital van de wereld, is het nu een plek waar met rare regelgeving de randjes van het gedoogbeleid worden opgezocht. Bovenal loopt Vadertje Staat al jaren luttele miljoenen mis wat betreft de verkoop van hennep. Op grond van Europese wetgeving mag er namelijk geen belasting worden geheven op de verkoop van verboden middelen. Coffeeshop-houders zitten daarom in een permanente lachkick. Niet alleen moeten zij doen alsof hun koopwaar iedere week toevallig door de brievenbus wordt geduwd, maar is de bedrijfsomzet- op inkomstenbelasting na- honderd procent voor hunnie.

Niet voor lang meer dus. Het is een kwestie van tijd voordat er gigantische loodsen uit de grond worden gestampt die tot aan de horizon vol staan met hennep. Coffeeshophouders zijn vervolgens aangewezen op deze overheidsleveranciers en hebben niet meer de mogelijkheid om hun grammetjes uit duistere kelderboxen en vervallen stallen te halen. De aanvoer van het spul is dan niet langer meer illegaal, en voila, een kip met goudgroene eieren is geboren.

Wat nog het meeste plezier belooft, is het moment dat de eerste lading overheidswiet richting de coffeeshop gaat. Burgemeesters, gedeputeerden en andere hotemetoten knippen dan met hun worstvingertjes lintjes door en verklaren de eerste lading legale Nederwiet handenwrijvend officieel. Zoals het de bureaucraten betaamd moet er na het handenschuddend en speechen toch ook wel even symbolisch geproefd worden. Niets mooier dan een blowende overheidsfunctionaris op de voorpagina waarbij de legalisering groots wordt aangekondigd. Dat deze overheidsfunctionaris vervolgens licht panisch 112 belt vanwege dikke ogen, een chronische glimlach en ontiegelijke honger is mooi meegenomen. Flink geld verdienen begint immers met weten wat je verkoopt.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie