Skip to content

Tekenbeet 

Redactie
14 juli 2020 | 15:00

Advertentie

22-26 juni was weer de jaarlijkse week van de teek. In deze week wordt extra aandacht aan de risico’s van een tekenbeet en het voorkomen van tekenbeten gegeven. Wij doen hier graag aan mee.

Teken zijn kleine spinachtige beestjes van één tot drie millimeter groot. Teken kruipen; ze kunnen niet springen of vliegen. Ze leven vooral in struiken en hoog gras. Vaak wordt gedacht dat teken alleen in natuurgebieden voorkomen. Dat is een misverstand. Ze leven ook in parken en tuinen.

Teken kruipen op passerende mensen of dieren en bijten zich vast in de huid. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek op tot een bruinzwart bolletje van ongeveer één centimeter. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.

Klachten en symptomen
Steeds meer teken zijn besmet met ziekteverwekkers. Wanneer een teek de inhoud van zijn speciale speekselklier in het wondje leegt, kan hij ziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is één van de ziektes die door teken worden overgedragen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?
Wanneer de huid rond de tekenbeet na enige tijd toch een rode kleur krijgt, moet je een arts raadplegen. Ook als na enkele weken of maanden griepachtige verschijnselen of gewrichtspijnen optreden, dien je de tekenbeet aan een arts te melden.

Voorkomen van teken
Om te voorkomen dat een teek op je kruipt en zich vastbijt in jouw huid, is het verstandig om niet van wandelpaden af te wijken. Bij wandelingen door hoog gras of struiken kun je het beste kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen, zodat armen en benen bedekt zijn. Controleer de huid, na een verblijf in de natuur, op de aanwezigheid van teken.

Wat kun je er zelf aan doen?
Om te voorkomen dat een teek zijn speekselklier leegt, moet een teek zo snel mogelijk worden verwijderd. Het liefst binnen zes uur. Wanneer een teek korter dan 24 uur op de huid heeft gezeten en op de juiste wijze is verwijderd, is de kans op besmetting klein.

Het verwijderen van een teek gaat het beste met een speciale tekentang. Een dergelijke tang voorkomt dat bij het verwijderen van de teek de inhoud van zijn speekselklier wordt leeggespoten of dat het kopje van de romp wordt getrokken. Smeer geen middeltjes (bijvoorbeeld alcohol) op de teek om hem te verdoven of te doden. Juist dan zal hij de inhoud van zijn speekselklier in de wond spuiten.

Tekenradar
In 2012 is de tekenradar opgericht. Hier vindt u actuele informatie over het verwachte activiteitenniveau van teken in Nederland, ook kunnen hier meldingen van tekenbeten worden gedaan om de teken nog beter in kaart te brengen.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur!
Bezoek ons ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie