Skip to content

Werner Bloemers | Schatplichtig

Redactie
11 juni 2020 | 10:34

Advertentie

Door Werner Bloemers uit Ospel

Nu het hele maatschappelijke leven in Nieuw-Zeeland zijn oude draai weer heeft gevonden en wij ons reikhalzend afvragen wanneer de boel weer de oude normale boel bij ons is, is het tijd om mijn licht over de laatste weken te doen schijnen.

Want wat zich daarginds helemaal aan de andere kant van de aardbol voltrekt, is een wonder waar wij met onze vooruitziende en haastige geest nog een tijdje op moeten wachten. Nieuw-Zeeland IS trouwens een wonder, dat weet ik uit eigen ervaring … nergens ter wereld had ik zoveel aan benzine betaald als in dat land …

Maar goed, als ik de gebeurtenissen alhier en in de wereld van de laatste tijd een beetje in me opneem: de dood van George Floyd is een uiterst tragische gebeurtenis, die op een uitermate onbegrijpelijke wijze had geschied. De dader en het slachtoffer kenden mekaar immers en waren zelf bevriend geweest. Hoe ziek moet je dan zijn?! 

Dat men hier wereldlijk zijn ongenoegen over ging uiten, vind ik meer dan terecht.  Alleen zorgt dat er wel voor dat men in Nederland toch wel met geheven wijsvinger richting burgemeester Halsema wat betreft de drukte op de Dam en minister de Jonge met zijn anderhalve-meter wet komt te staan. Mevrouw Halsema heeft goed gereageerd door de boel niet te laten escaleren, terwijl minister de Jonge nog lang niet van ons af is, wat betreft dit hele tegendraadse en moeilijk te verklaren gedoe.

Het virus is nog steeds onder ons en zal dat nog even blijven, maar is het is vreselijk om aan de hand van de Jonge als een marionet je ding te kunnen doen. Is Big Brother watching you??

Maar … ik dwaal af! Wij moeten ons schamen! Rascime en discriminatie  behoor je volstrekt niet en dan nooit mee te geven aan je medemensen. Ik weet zelf uit eigen ervaring hoe het voelt om er met mijn slechte ogen en oren naast te staan, maar dat terzijde.

Hoe zou het vroeger, eeuwen geleden, zijn geweest als Christopher Columbus aan de indianen had verteld: ‘Hello, I am Christopher and I come from Europa. Shall we work together to get trade with us?’

Natuurlijk in het Spaans, want de beste man kende geen Engels … met bij hem in zijn kielzog al die andere ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama en Thomas Cook . Wat had de wereld er dan anders en begripvoller uitgezien, om van ons Holland met zijn gruwelpraktijken maar niet te zwijgen. 

Enfin, wij moeten mensen met een donkere huidskleur zeker schatplichtig zijn. Weliswaar in barre omstandigheden (daar spreek je echt niet goed over), maar zonder hen hadden wij de moderne muziek zeker niet meegekregen. De blues is immers ontstaan in de katoenvelden die Mississippi rijk was. Men ging toen uit verveling en samenhang prachtige liederen zingen … hier komen ook de wortels van Robert Johnson, Muddy Waters, Howlin’ Wolf en al die anderen  vandaan. Door de blues kwamen er immers andere muziekstijlen tevoorschijn. Zelfs metalbands en hardcore gebruiken het vertrouwde bluesschema. 

Dus hulde voor deze mensen! Zonder de muziek zou het veel erger en veel erger zijn.   Je hoeft ’t niet te horen, als je het (positieve) maar voelt!

Laten we nu maar hopen dat alles een beetje beter zal gaan in deze wereld. En dat zou in deze zeer lastige corona-tijden geen slecht vooruitzicht zijn.

Werner Bloemers, juni 2020.

Advertentie

1 Reactie

  1. Beetje jammer dat ook hier, net als in de meeste media, weer weinig nuance te vinden is in de Floyd-gerelateerde gebeurtenissen. Dat nog voordat een strafproces is doorlopen al wordt aangenomen dat het noodlottige resultaat veroorzaakt is door racisme, zonder enige schuld van het slachtoffer. Dat de wereldwijde ‘protesten’, veelal omgeven met gewelddadige criminaliteit, lijken te worden toegejuigd. Dat de sociologische problemen in de zwarte gemeenschap, die vele oorzaken hebben, toch in zijn geheel op het bord van blank racisme wordt geschoven. Dat de mensen in de westerse samenleving van nu moeten boeten voor iets dat al generaties geleden is afgeschaft. Dat criminele acties van individuen op een heel ras worden geprojecteerd. Die vorm van zwart-wit denken en spreken over complexe onderwerpen die honderden miljoenen mensen betreffen is net zo fout als racisme zelf.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56

Advertentie