Skip to content

Het corona-virus raakt ons allemaal | Marijke (58 jaar)

Redactie
16 april 2020 | 12:00

Advertentie

Het maakt niet uit of je jong of oud bent,
Het maakt niet uit waar je in je dagelijkse leven mee bezig bent.
Iedereen van ons heeft met de gevolgen van het virus te maken.

Wij willen mensen uit Nederweert de mogelijkheid geven om hun verhaal te vertellen. Vandaag de manager buitencentrum De Pelen;

Marijke (58 jaar);

Het versterken van de natuurbeleving van mensen, door het organiseren van activiteiten en door het bieden van faciliteiten binnen het buitencentrum, is in mijn werk het belangrijkste doel.

In de week voor het weekend waarin bekend werd dat de horeca, de scholen en andere gelegenheden moesten sluiten, voelden we wel dat er iets stond te gebeuren. We hadden natuurlijk al te maken met de maatregel dat publieksactiviteiten tot en met 1 juni afgelast moesten worden. En eerlijk gezegd had ik verwacht en stiekem ook gehoopt dat het buitencentrum zou moeten sluiten. Er gebeurde zo veel en de ontwikkelingen volgden zich zo snel op dat het mij een unheimisch gefühl gaf. 

Maar gezien de regels van het RIVM op dat moment zijn wij in dat weekend van 14 en 15 maart nog open gebleven. Het was enorm druk en samen met mijn dochter, die ook als vrijwilliger aan het buitencentrum is verbonden, heb ik het buitencentrum gedraaid. Alle andere vrijwilligers, veelal oudere mensen, heb ik gevraagd om thuis te blijven omdat ik geen risico wilde nemen.

Die zondagmiddag kwam onze horecaondernemer op een gegeven moment vertellen dat de maatregel was genomen dat de horeca diezelfde dag vanaf zes uur dicht moest. En ’s maandags is door Staatsbosbeheer definitief bevestigd dat ook alle buitencentra dicht moesten. Dat was vervelend maar gaf daarnaast een enorme geruststelling. Ik heb er persoonlijk veel last van gehad dat het de zondag voor dat deze maatregel is genomen zo druk is geweest. Daardoor was er een extra risico dat mensen elkaar konden besmetten. Dit ‘schuldgevoel’ heb ik op een gegeven moment ook weer los gelaten. Je wil ergens invloed op hebben maar dit is een onbeheersbare situatie waar je heel weinig mee kunt.

We moesten drie weken onze deuren sluiten en inmiddels is dit, zoals we allen weten, tot 28 april verlengd. Zoals iedereen proberen we samen met het team naar de positieve aspecten te kijken. We zijn beurtelings in het buitencentrum aanwezig om klussen te doen. En mijn collega’s hebben nu de tijd om het gebied te verkennen. Ze dompelen zichzelf onder in de Peel. Voor de rest werken we thuis. Ik ben al volop bezig met het organiseren van de activiteiten en met het programma voor het Peelpodium voor het volgende kalenderjaar. Door bezig te zijn met de toekomst blijf je een stip aan de horizon zien en dat stimuleert. We denken ook al voorzichtig na over de periode dat we mogelijk, met beperkende maatregelen, open zullen mogen. 

Er zijn nog heel veel maren en daarnaast zijn er veel kansen. Het is moeilijk om dat allemaal goed in beeld te hebben. Soms voel ik daarin de onzekerheid en ook een stukje vermoeidheid. Deze periode kost best veel energie. Vooral de onzekerheid over de toekomst; wanneer kunnen we weer aan de slag, wat mag en kan wanneer we de anderhalve meter voorlopig binnen onze maatschappij moeten waarborgen? Alle onzekerheden en onwaarschijnlijkheden die ook steeds veranderen, maken het werk erg moeilijk op dit moment. 

De eerste week na de sluiting zagen we dat de parkeerplaats op doordeweekse dagen helemaal vol stond. Dat voelde heel dubbel. Mijn werk is mensen met de natuur verbinden, mensen naar de natuur halen en mensen de natuur laten beleven. Het gaf een goed gevoel dat zo veel mensen, ook jonge mensen en gezinnen met kinderen, de natuur opzochten. Daar ben ik nog steeds heel blij mee. De andere kant van het verhaal is dat er mensen zijn die zich niet aan de afspraken houden; hun hond los laten lopen, in groepen lopen en rommel achterlaten. Toch hoop ik dat mensen de natuur op blijven zoeken en ervaren dat de natuur hen rust en ontspanning kan bieden. Het zou geweldig zijn wanneer ze dit gevoel vast kunnen blijven houden.

Samen met collega’s en met andere natuurliefhebbers valt het op dat we dit jaar een waanzinnig mooi voorjaar hebben. Het is erg groen en, na veel droogte en hitte in de afgelopen jaren, zijn in de hele natte winter de waterreserves aangevuld en waren deze tot het begin van deze maand behoorlijk op peil. Dat heeft zijn weerslag op de natuur. Het leek wel of er van de ene op de andere week gigantisch veel broedvogeltjes waren. Ik heb nog nooit zoveel blauwborsten in de Peel gezien. Of de coronacrisis op een positieve manier bijdraagt aan de natuur is nog veel te vroeg om te beweren. Er zijn nog geen metingen en conclusies maar puur een eigen waarneming waarin ik dus een explosie van leuke, bijzondere en veel broedvogels zie. En waarbij het logisch is dat vogels en andere dieren zich vestigen op een plek waar ze zich goed voelen, waar de lucht helder is en waar voldoende voedsel is. 

We rollen van een klimaatcrisis, die nog lang niet voorbij is, in een coronacrisis. Door veel experts op allerlei vlakken worden we opgeroepen om te kijken naar datgene wat de coronacrisis economisch, maatschappelijk en ook op het vlak van het klimaat teweegbrengt. Hopelijk zien we dit als een kans om, dat wat nu organisch ontstaat, om te vormen tot iets blijvends. En daarin zullen we moeten balanceren tussen allerlei belangen wat ook erg ingewikkeld is en ingewikkeld zal blijven.

Nu, tijdens deze crisis, mogen we ons realiseren dat we in een land leven waarin we gezamenlijk de verantwoordelijkheid weten te dragen om een intelligente lockdown neer te zetten. Wij kunnen op een verantwoorde manier naar buiten en van de natuur genieten. En de basis daarvan is ons vertrouwen in de wetenschap en ons vertrouwen in de leiders van dit land die ons oproepen om nu te doen wat we moeten doen. Dat vind ik mooi en bijzonder.

Ria
‘Het corona-virus raakt ons allemaal’ is een serie van Ria voor Nederweert24. Persoonlijke verhalen over de onwerkelijke situatie waar we met z’n allen zitten. Verhalen van en door mensen uit Nederweert. Van jong tot oud en uit alle beroepsgroepen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie