Skip to content

Het corona-virus raakt ons allemaal | Kevin (17 jaar)

Redactie
9 april 2020 | 12:00

Advertentie

Het maakt niet uit of je jong of oud bent,
Het maakt niet uit waar je in je dagelijkse leven mee bezig ben.
Iedereen van ons heeft met de gevolgen van het virus te maken.

Wij willen mensen uit Nederweert de mogelijkheid geven om hun verhaal te vertellen. Vandaag de eindexamenleerling;

Kevin (17 jaar);

Ik vind het een rare en ook geen fijne tijd. De examens gaan niet door en er zijn nog veel onduidelijkheden over hoe het nu verder gaat. Het is ook erg jammer dat van alles is afgelast. Thuis komen de muren soms op me af.

Ik zit in het vierde jaar van het VMBO Basis op het Ursula in Heythuysen. En door de maatregelen zijn er dit jaar geen centrale examens. We maken alleen de schoolexamens en het gemiddelde van alle punten die we door het jaar heen hebben gehaald, wordt het eindcijfer dat op de cijferlijst van het diploma komt te staan. Het is natuurlijk wel belangrijk dat we dat diploma krijgen waarmee we naar het vervolgonderwijs kunnen. Ik heb de vervolgopleiding al geregeld. Ik ga de BBL-opleiding meubel en interieurbouw doen in Veldhoven. Mijn leer-werkbedrijf is ook al geregeld.
Maar ik had liever de centrale examens gemaakt. Ik heb er vier jaar hard voor gewerkt en het is niet leuk om het op deze manier af te sluiten. Ik heb een goede cijferlijst dus eigenlijk ben ik al geslaagd. Maar dat is ook raar om te zeggen, want ik moet nog een schoolexamen Engels maken en dat is het dan. Dan is het klaar. Het voelt een beetje alsof ik mijn diploma niet eerlijk verdien.

Het schoolexamen moeten we op school maken. School heeft allerlei maatregelen getroffen. We krijgen per klas een tijdstip dat we naar school moeten komen. Heel raar hoor. Normaal zet je je fiets in een volle fietsenstalling. Maar nu is die gewoon leeg. En in de school is het doodstil. Je ziet bijna geen enkele leraar. Normaal is er grote betrokkenheid tussen de leraren en leerlingen en nu kun je niet even gezellig kletsen over van alles. Alleen via de mail of app met mijn mentor. De schoolexamens worden in de gymzaal of in de aula gemaakt. We zitten allemaal apart en tussen de tafels is twee meter ruimte. Als we binnen komen, moeten we de handen desinfecteren. Je mag geen deuren aanraken, elkaar geen hand geven en je mag geen knuffels geven. Dat deed ik toch al niet, maar sommige leerlingen op school doen dat wel.

Ik had me erg verheugd op deze tijd. We zouden de laatste schooldag hebben, een galafeest en ook nog een Parijs-reis. Dat gaat allemaal niet door en wordt ook niet meer ingehaald. Na kerstmis hadden we al een pak gekocht voor het gala. Dat hangt fijn boven in de kast. Daar doe ik nu niks mee.
Heel jammer. Hopelijk komen er nog leuke ideeën voor de diploma-uitreiking, zodat we nog een beetje een leuke afsluiting hebben.

In het begin heb ik er een paar dagen wel last van gehad. Overdag was daar niks van te merken. Maar ’s avonds moest mijn moeder, zij werkt in de zorg, ook haar verhaal en emoties kwijt. En daar zat ik dan bij en kwam het er bij mij ook uit.

Over heel veel jaren zal ik me deze periode nog goed kunnen herinneren. Het is gewoon balen. Het is onvoorstelbaar dat het zo is gaan lopen. Het raakt iedereen op wat voor manier dan ook. Ik ben nu met mijn vader en met mijn broertje een badkamermeubel aan het maken en zelf heb ik al een bed gemaakt. Ik heb ook gevraagd of ik bij de gemeente een of twee dagen in het plantsoen kan werken. Dan ben ik een paar dagen weg. Ik word knettergek van het thuis zitten. Ik vind het helemaal niks.  Maar ik snap zeker waarom alle maatregelen nodig zijn. Dit moeten we samen doen. Het is niet anders.

Ria
‘Het corona-virus raakt ons allemaal’ is een serie van Ria voor Nederweert24. Persoonlijke verhalen over de onwerkelijke situatie waar we met z’n allen zitten. Verhalen van en door mensen uit Nederweert. Van jong tot oud en uit alle beroepsgroepen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie