Skip to content

Het corona-virus raakt ons allemaal | Chantal (47 jaar)

Redactie
8 april 2020 | 12:00

Advertentie

Het maakt niet uit of je jong of oud bent,
Het maakt niet uit waar je in je dagelijkse leven mee bezig ben.
Iedereen van ons heeft met de gevolgen van het virus te maken.

Wij willen mensen uit Nederweert de mogelijkheid geven om hun verhaal te vertellen. Vandaag de advocate;

Chantal (47 jaar);

Tot vorige week waren de rechtbanken vrijwel geheel gesloten en werden alleen spoedzaken, zoals bijvoorbeeld het verlengen van een TBS of zaken waar mensen vast zitten in afwachting van het proces, behandeld. Alle andere zaken waren uitgesteld. Door de rechtbank werd bepaald wat spoedzaken waren. In sommige situaties was dat duidelijk en is daarover ook in de media gecommuniceerd. Deze week werd afgekondigd dat de behandeling van zaken iets wordt uitgebreid. 

Het heeft een enorme impact op cliënten wanneer een zaak wordt uitgesteld. Een cliënt is vaak 24/7 bezig met deze zaak wat veel emoties met zich mee kan brengen. En nu ligt dat stil. Ik merk dat mensen vooral teleurgesteld zijn en zich onzeker voelen omdat niemand concreet kan weergeven wanneer de zaak weer zal worden opgepakt. Anderzijds is er ook begrip, omdat we allemaal te dealen hebben met de gevolgen van het corona-virus.

Voor mijn gevoel kan het in een aantal situaties anders. Wanneer ik om me heen kijk, dan zie ik dat bijvoorbeeld het onderwijs het binnen een week geregeld heeft dat heel Nederland online de lesstof krijgt aangeboden, terwijl dit vóór de coronatijd, met name voor basisscholen, niet erg gebruikelijk was. De rechtbank kiest echter in mindere mate voor het gebruik van de moderne communicatiemiddelen als bijvoorbeeld beeldbellen. Vanzelfsprekend heeft een rechtbank altijd te maken met zware privacy-aspecten en natuurlijk worden er strenge eisen aan een proces gesteld om een eerlijk proces te garanderen.

Een rechtbank moet een extra zorgvuldigheid in acht nemen en dat maakt het misschien wat minder gemakkelijk. Daarnaast hebben we ook te maken met een bedrijfscultuur waarin men eerder wat afwachtend is en waarin men qua innovatie geen voortrekkersrol heeft. Het is ook wel logisch dat een rechtbank niet de eerste viool speelt als het aankomt op innovatie. We kennen nog steeds de situatie dat een secretaresse een hele dag bezig is met het kopiëren van een procesdossier, omdat het dossier soms wel in 10-voud gekopieerd naar het gerechtshof moet. Dan is er nog wat te doen wat betreft mindset.

Bij de rechtbank werken zeker wijze mensen maar wel binnen een cultuur waar men wat minder wordt uitgedaagd om creatief te zijn. Dat komt in deze situatie sterker naar voren. Maar desalniettemin hebben we nu te maken met een uitzonderlijke situatie. Je zou wat concessies moeten doen door bijvoorbeeld uit te wijken naar andere accommodaties waar meer ruimte is zodat je de afstand die nodig is in acht kunt nemen of door bepaalde zaken telefonisch of via beeldbellen te behandelen. In de eerste plaats voor de cliënten. Het zal je bijvoorbeeld maar gebeuren dat je ex opeens geen medewerking meer verleent aan een omgangsregeling, waardoor jij je kinderen maanden niet meer ziet met alle gevolgen van dien. En in de tweede plaats moet ook het evenwicht tussen de  wetgevende macht (bijvoorbeeld de regering die de wetten maakt), de uitvoerende macht (bijvoorbeeld de gemeentes) en de controlerende macht, goed blijven. Dat is namelijk hoe een democratie werkt. Als de controlerende macht zichzelf voor een groot deel uitschakelt, doet dit iets met het evenwicht dat wij hoog in het vaandel hebben staan.

Tevens is het belangrijk om een gezonde en noodzakelijke beroepsgroep als de advocatuur overeind te houden. Het is van belang om de sociale advocatuur, die het in de basis niet alleen kan en afhankelijk is van het gerecht, te ondersteunen zodat het systeem dat iedereen zijn recht moet kunnen halen blijft bestaan.

Ik denk en ik vind dat er meer mogelijkheden zijn om zaken, ondanks de intelligente lockdown waarmee we nu te maken hebben, te laten doorlopen. Ik ben bang dat wanneer dit niet gebeurt het vertrouwen in de rechtstaat en de rechtspraak geschaad wordt. Zaken komen nu maar heel mondjesmaat op gang.

Bij de rechters ligt nu al een enorme werkdruk. Rechters hebben altijd achterstanden. Ik ben bang dat, vanuit de bedrijfscultuur die aanwezig is en de periode waar we nu in zitten, de behandeling van zaken nog langer op zich zal laten wachten. Rechtbanken zullen omdat het nodig is echt niet een keer op zaterdag op zondag open gaan. En mijn zorg is dat in dergelijke gevallen, situaties moeilijker worden hersteld en mensen verder gaan afglijden.

Achter ieder papieren dossier zit een mens en vaak veel leed, laten we dat niet uit het oog verliezen. 

Ria
‘Het corona-virus raakt ons allemaal’ is een serie van Ria voor Nederweert24. Persoonlijke verhalen over de onwerkelijke situatie waar we met z’n allen zitten. Verhalen van en door mensen uit Nederweert. Van jong tot oud en uit alle beroepsgroepen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie