Skip to content

Opruiming

Redactie
5 maart 2020 | 10:00

Advertentie

Binnenkort doet de lente weer haar intrede. Het lijkt of het maar een paar maanden geleden is dat ik een column wijdde aan de voorjaarsschoonmaak. De vaste lezers onder jullie kunnen zich vast nog de dame met hoofddoek, theedoek voor de mond en ragebol herinneren. Zo ging het er vroeger in menig huishouden aan toe.

Ik keer snel terug naar het eigen huisje. Daarmee bedoel ik natuurlijk ons lichaam. Ook daar mag de ragebol weer doorheen, maar dan op een wat mildere manier. Het middel bij uitstek is de 10-daagse witte rijst met groenten kuur. Door driemaal daags enkel witte rijst met groenten te eten ruim je je darmstelsel op. Je voelt je erna licht en luchtig van binnen en verliest mogelijk ook nog een paar kilo aan lichaamsgewicht. Prima om het voorjaar mee te starten.

Hoe je dat doet?

Sla lekker veel, liefst biologische, groenten in naar eigen smaak. Kies vooral voor veel kleur en probeer daarbij producten van de nachtschade te vermijden (bijv. tomaat, aardappel, paprika, aubergine, maar ook gojibessen). Maak dan voorgesneden pakketjes van ca. 250 gram, weeg per maaltijd tussen de 50 tot 90 gram witte rijst af, en bereid de groenten in een wok met een klein beetje olijfolie en lijnzaadolie. De rijst kook je volgens de aanwijzing op de verpakking. Alle eenheden zijn per persoon en het is natuurlijk veel leuker als er iemand met je meedoet. Je vermenigvuldigt dan gewoon het aantal grammen met het aantal deelnemers.

Meng de gekookte rijst met de groenten en voeg er voor wat meer smaak gomasio aan toe. Gomasio is een Japanse zoutvervanger. Je maakt het simpel door 96% geroosterd sesamzaad in een blender of keukenmachine te mengen met 2% grof zeezout en 2% zeewierpoeder. Ben je geen keukenprins of prinses, dan kun je het ook kant-en-klaar kopen, maar dan ligt het toegevoegde zoutgehalte wel een stuk hoger.

Na een paar dagen zul je merken dat je wat rillerig of licht in het hoofd kunt worden. Dat kan geen kwaad, want je lichaam is bezig met ontgiften. Zorg dat je voldoende drinkt en dan het liefst thee zonder zakje (lees: gekookt water). Staat een vegetarische start je tegen, dan mag je de eerste twee dagen wat kip of vis toevoegen. Zorg in ieder geval dat je voldoende eet en denk daarbij aan het oude Chinese gezegde:

Ontbijt als een keizer, lunch als een vorst en diner als een bedelaar!

Tip: kun je onderweg of op je werk je prakje rijst met groenten niet opwarmen? Zorg dan dat je de voorbereide maaltijd minimaal op kamertemperatuur eet.

Ruud van der Vegt

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie