Skip to content

Nuchter

Redactie
29 februari 2020 | 20:00

Advertentie

Ruben weekersDe nuchtere Nederlander wordt op de proef gesteld. Nu het coronavirus als een duister figuur met lange regenjas door de straten schrijdt, wordt de bevolking massaal opgedragen om toch vooral rustig te blijven. Het Gallische volkje dat internationaal te boek staat als onbewogen en kalm dient nu zonder angst te blijven als een luchtacrobaat zonder vangnet. Lukt dat? Niet echt.

Het Meertens Instituut onderzocht jaren geleden of de zogenoemde nuchtere Hollander wel bestaat. Tijdens het onderzoek kwamen de wetenschappers al snel tot de conclusie dat nuchterheid in deze maatschappij een overschatte waarde is. Het gepeupel voedt zich immers dagelijks met televisieprogramma’s over burenruzies, overspel en heksenjachten op sociale media. Net als opgehitste Italiaanse weggebruikers overstemt bij velen de emotie nogal eens het wereldperspectief, met alle gevolgen van dien. Voorbeelden hiervan: mondkapjes die momenteel dezelfde waarde kennen als een doorsnee Porsche en voetbalsupporters die met schuim op hun lippen een spelersbus insluiten omdat hun spits de goal niet kan vinden.

Het achtervolgende aspect van het rondsluimerende biermerkvirus doet hier nog een schepje bovenop: het onzichtbare wolkje griep is vrij moeilijk te vangen en doet daarom denken aan één van de Bijbelse aankondigingen over een zielenslurpende ziekte die de mensheid nagenoeg uitroeit: ‘“U zult van hun vlees niet eten of hun karkassen aanraken; ze zijn onrein voor je.‘ staat genoteerd in Leviticus 11: 8. Elkaars vlees eten lijkt me overigens sowieso lichtelijk overdreven, alleen al omdat de slavinken waarschijnlijk weer in de aanbieding gaan bij slagerij Hermans.

Nuchterheid is daarom misschien niet de meest toepasselijke term om momenteel het karakter van een natie te vangen. Tendentieuze nieuwsberichten en halve waarheden op sociale media versterken de paniek namelijk met het grootste gemak. Toch ontrekt één dorp zich van alle hysterie en schrik. U raadt het al: het broodnuchtere Nederweert. Maar ja, hier hangt immers zoveel stikstof in de lucht dat het coronavirus linea recta verdampt. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie