Skip to content

Gespaarde stenen

Redactie
18 januari 2020 | 20:00

Advertentie

In veel kroegen, keukens en kamers wordt erover gediscussieerd: is het verstandig om nu een huis te kopen? Lage rente: absoluut. Huizenprijzen: spaarpot kaput. Daarbij is het überhaupt niet voor iedereen weggelegd om een hypotheek met de waarde van een Boeing 747 op te hoesten. Hun lot ligt dus in een huurhuis. Doei sparen.

In Maastricht kampeerden afgelopen week een handvol huisbazen voor de deur van het stadskantoor. Reden: er werden een aantal vergunningen verleend die de huisbazen de mogelijkheid geven om hun appartementen op te delen en dus meer valuta per vierkante meter te verdienen. De vergunningen worden ieder jaar verdeeld onder het mom ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. En dus verruilden de huisbazen hun king size-bed voor een nachtje op de stoep. Die stoep komt voor de andere partij, hun huurders, in Maastricht soms angstig dichtbij. Het hurende gepeupel wil namelijk onder het juk van hun ouders uit maar maakt louter kans op een hypotheek waar een gemiddeld tuinhuis van betaald kan worden. Een kamertje op de derde verdieping it is.

En zodoende pleuren de bewoners hun zuurverdiende centje iedere maand uit de raam. Hun bankrekening heeft op den duur meer de functie van een doorgeefluik dan een spaarpot en het credo ‘Jazeker de hypotheker’ prijkt in getatoeëerde sierletters op hun borst. In de tussentijd horen ze verhalen van mazzelpikken die een huis kochten in de tijd dat een Renault Twingo nog duurder was. De waarde van hun huis/spaarpot groeit intussen met de snelheid van bamboe.

Ondanks dat niemand een glazen bol of ziener in huis heeft, voorspellen sommigen dat de bubbel op den duur wel móet knappen. Crises zijn namelijk traditie en die traditie wordt voornamelijk in ere gehouden door de huizenmarkt. Zij wachten tot een doorsnee twee-onder-één-kap weer de prijs krijgt die het product rechtvaardigt: gewoon een stapel stenen. Maargoed, op die voorspellingen kan vooralsnog niet gebouwd worden. Voor hetzelfde geld (?) barsten de huizenprijzen over drie jaar nog altijd uit hun voegen. De hurende starter wordt tot die tijd in ieder geval niet gespaard.

Advertentie

1 Reactie

  1. Tja als geld in waarde omlaag gaat . is het net of alles duurder word .


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie