Skip to content

Zilveren lepel

Redactie
28 december 2019 | 20:00

Advertentie

Het jaar loopt ten einde en daarom sprak Koning Willy traditiegetrouw de natie toe met een kerstspeech. Vanuit zijn ivoren toren had de blauwbloedbezitter het over de obsessie voor geluk van verschillende mensen en wees er in zijn toespraak op dat het leven nou eenmaal tegenslagen kent. Een nogal eufemistische manier om accijnsverhogingen, stijgende energierekeningen en toenemende armoede te verpakken.

Geluk laat zich niet dwingen. Het is ongrijpbaar. Het komt plotseling, als een geschenk uit de hemel”, schreef de ghostwriter van Willem-Allexander. Laatstgenoemde sprak die woorden vervolgens met droge ogen uit vanuit het voor 63 miljoen euro gerestaureerde Huis ten Bosch. De ongeloofwaardigheid spatte er vanaf. Het was alsof een badmeester die doodleuk vanuit een gouden zetel aan de rand van het water mensen die onder de armoedegrens dreigen te verzuipen vertelt dat zuurstof nou eenmaal geen vanzelfsprekendheid is.

Het lid van de familie waar onlangs van bleek dat die in het verleden sjoemelde met erfbelasting, had het verder zonder te blozen over jongeren. Verschillende media berichtten eerder al over de benarde positie van jongeren in een razende prestatiemaatschappij. De man die zowel een kroon alsook een kilo margarine op zijn hoofd heeft, had er ook wat over te melden: “Trek het jezelf niet aan als het tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké”: bemoedigende woorden voor afgestudeerden die met een torenhoge studieschuld een hypotheek van een paar ton voor een luxueuze frietpandoos met oprit willen afsluiten.

Het zal absoluut goed bedoeld zijn. Maar zulke dingen wil je niet horen van een man die een vermogen heeft dat gelijk staat aan dat van een spits van Barcelona. Het eeuwenoude koningsambt zal absoluut zwaar zijn Willem, maar begin niet over de obsessie voor geluk in een land waar de armoede structureel toeneemt, terwijl er nog altijd een zilveren lepel uit je kont steekt.

Advertentie

4 Reacties

  1. Kan deze meneer ook een positief stukje schrijven dan alleen maar negatief?
    Negatief is lang niet altijd lollig.
    In deze hectische tijd is het belangrijk om kritisch te zijn i.p.v. alles af te gaan kraken.

    • Nee, dat kan hij niet. Hij heeft zich deze stijl aangeleerd en dat is wat hij kan. Als hij kritiek krijgt kan hij daar niet mee omgaan en schrijft hij dat we zijn zijn wekelijkse column maar niet moeten lezen als het ons niet bevalt.

  2. Ik vond het een mooie toespraak van onze koning.

  3. Ik vond het weer een niets zeggend verhaal van iemand met geld dat tegen de plinten opklotst, veilig achter een hek met bewaking woont. Paar keer per jaar naar de plebsen en klootjesvolk zwaaien, enthousiast kijken bij een interessant project van mensen uit de sociale werkplaats, gratis eten en drinken, de tandarts betalen ho maar, want het is een hele eer. En nee, handelsmissies met leden van het koninklijk huis leveren geen substantiele toename in handel op dus dat verhaal kan ook de prullenbak in. Als ik moralistische “feel good” praatjes wil horen van koningen, prinsen en prinsessen wil horen ga ik wel naar de Efteling.
    Maar goed, hier zou je nog hele avonden over kunnen discussiëren.
    Een ieder een heel gezond 2020 toegewenst (ongeacht mening over koningshuis;)


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie