Skip to content

Zweep

Redactie
26 oktober 2019 | 20:00

Advertentie

Altijd al gevonden dat jouw basisschoolleraar de verschrikkelijkste tiran op aarde was? Zo’n type dat toiletbezoekjes verbood tijdens de lessen en de stoute kids voor straf krijtjes liet doorslikken? Het zal echter een schril contrast zijn geweest met een juffrouw in Zaandam die afgelopen week op non-actief werd gezet. Daar zouden de kids van groep 3c namelijk geregeld stokslagen krijgen en moesten ze soms van de vloer eten. Tja, je moet wat als een aantal zevenjarigen structureel geen vinger opsteekt.

Er is niemand die gedurende zijn of haar schoolcarrière niet in aanraking is gekomen met een duivels figuur dat zijn macht misbruikte en zijn autoriteit botvierde op zijn leerplichtige onderdanen. Iedereen herinnert zich wel een demonische leraar die -als hij de keuze had- naast diapresentaties ook graag een zweep en taser tot zijn beschikking had. Sommige mensen gedijen nou eenmaal het beste als ze de complete zeggenschap hebben over een groep minderjarigen. In Noord-Korea worden dit soort leraren op handen gedragen, in Nederland krijg je enkele ouders met schuim op de lippen op je nek.

Op het Philips van Horne liep tenminste één dergelijke onderwijsdictator rond. De man in kwestie hield er een militaire doctrine op na die verafschuwd werd door klassen. Lijfstraffen vonden niet plaats in het klaslokaal van de briesende generaal, misselijke machtspelletjes wel. Toen bijvoorbeeld het meest verlegen jongetje van de klas aan het begin van een blokuur stotterend vroeg of een snel toiletbezoekje mogelijk was, sprak deze Stalin met zichtbaar genot vanuit zijn bureau: “Natuurlijk, over anderhalf uur.” Dat de jongen vervolgens snikkend zei dat hij het dan waarschijnlijk in zijn broek zou doen, deerde de beul niet. Geen plas tijdens zijn klas, zal hij hebben gedacht.

Je hoort me niet zeggen dat het vak van leraren over rozen gaat. Een groep leerlingen kan net zo veel bloed onder je nagels kan halen als bejaarden die met zeventig op de linkerbaan rijden. Stokslagen lijken me echter ietwat overdreven. Tien seconden onder water houden doet ook al heel wat hoor.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie