Skip to content

Kaartverslaving

Redactie
27 juli 2019 | 20:00

Advertentie

Gedurende deze verzengende hitte zoekt iedereen naarstig naar activiteiten die weinig lichamelijke inspanning vereisen. Hardlopen, een oprit aanleggen of iedere dag om vier uur op je vrouw gaan liggen, zijn voornemens die veel Nederweertenaren bij aanvang van de zomer bespraken. Tijdens die zomer komt er weinig van deze doelstellingen terecht. In plaats daarvan vervallen puffende figuren in een geestdodende verslaving; ze beginnen te bridgen.

De spelregels van bridgen onder de knie krijgen staat gelijk aan cum laude slagen voor de opleiding tot neurochirurg. De klaverjassende leek zal minimaal drie jaar educatieve quarantaine moeten ondergaan voordat hij de basisprincipes van het spel beheerst. De meeste adequate uitleg van bridgen valt te vergelijken met de aflevering van Jiskefet waarin het spel ‘stiften’ wordt gespeeld. Kantoorpik Jos doet daarin een poging om andere kantoorbewoner Edgar het spel uit te leggen: “Tis vrij simpel. Met die aas en die negen kun je natuurlijk terugspelen op de boer. Daarna ga je met de vrouw terug naar de klaveren, kun jij de tien daarna terugnemen. Dubbelstift. Dan is zwart de kleur die leidt. Dus ga jij die boer bij die vier leggen, jack-in-the-box. Dan terugnemen op de zeven, drietje erbij en besluiten of je je inzet verhoogt. Gesnopen?”

Kortom: ideaal om een volledige zomervakantie aan te spenderen. Enige criterium dat er behalve de spelregels nog bestaat is de kledij. Bridgers dienen te allen tijde stijlvol aan de tafel te verschijnen. Dat betekent: opgetrokken witte sokken omlijst door maagdelijke sandalen, een dichtgeknoopte blouse en een kniebroek die de gemiddelde Oostenrijkse gletsjer doet smelten. Vervolgens bent u klaar om aan te schuiven bij de bridgende bourgeoisie en met priemende oogjes aan een advocaatje te nippen. Ieder z’n hobby. Of verslaving.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie