Skip to content

De burenrechter

Redactie
20 juli 2019 | 20:00

Advertentie

Eén op de vier Limburgers is ooit verhuisd vanwege zijn of haar buren, zo wijst onderzoek uit van verhuisplatform Scanmovers. Schijnbaar is niet voor iedereen een zaligmakend huwelijk met de letterlijke naasten weggelegd. Burenruzies, geluidsoverlast en een schutting die twee centimeter te veel naar links staat, zijn de voornaamste redenen van burenstrijd. Enige oplossing die dan resteert: de rijdende rechter bellen.

Terwijl de buren dan opgelaten naast elkaar staan, genietend van een intens ongemakkelijk moment, komt die rechter aangereden. Dikke auto,  mooie manchetknoopjes en glanzende lakschoenen zijn zaken die al snel de statuur van het heerschap bepalen. De buren staan ondertussen onrustig te wachten tot de arm der wet uit zijn auto is gestapt. Met opgetrokken wenkbrauwen hoort hij vervolgens het verhaal aan van de buren die kibbelend elkaar in de rede vallen: “Iedere dinsdagmiddag pleurt de buurvrouw AstroTV op standje straaljager”,  buur 2: “Ja maar als jullie gaan barbecueën wappert jullie de rook expres onze kant op”, buur 1: “Dan mot je maar niet naakt in je tuin leggen!”, buur 2: “Dat doet ik alleen op donderdag!”, enzovoort.

De reizende rechter verbaast zich waarschijnlijk iedere keer over het wonderbaarlijke schouwspel dat zich voor zijn neus voltrekt. Twee volwassen partijen die elkaar vanwege de meest pietluttige zaken het licht in de ogen niet gunnen. Diepgewortelde haat veroorzaakt door jarenlange ergernis en frustratie vreet de twee partijen van binnen op. Voor de nuchtere buitenstaander is het circus dat zich via de beeldbuis voltrekt vaak niet voor te stellen. De meeste mensen drinken wel eens koffie bij de buren, komen op elkaars verjaardagen of hadden ooit een nachtelijke escapade met de buurvrouw. Zij malen niet om een overhangende tak of een deur die iets harder dichtslaat. Zij hebben namelijk wel een leven waar ze zich mee bezighouden.

Toch mag gezegd worden dat de rijdende rechter enkele parels van de maatschappij portretteert. Het verschaft de gemiddelde Nederlander een inkijkje hoe het ook zou kunnen. Namelijk: buren die in plaats van in pais en vree naast elkaar wonen elkaar op kolderieke, kinderlijke wijze het leven zuur maken. Welke partij uiteindelijk aan het langste eind trekt? De rechter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie