Skip to content

De vierde

Redactie
6 juli 2019 | 20:00

Advertentie

De vierde plaats wordt meestal niet beschouwd als een fijne plek. Wanneer Max Verstappen als vierde over de streep komt, staat hij niet op het podium. Bij het voetbal is de vierde man evenmin een gewilde positie; in tegenstelling tot de scheidsrechter en grensrechters die van grote invloed zijn bij een wedstrijd verzorgt de vierde official namelijk ‘assistentie bij administratieve handelingen vóór en na de wedstrijd’. Voelt dan toch een beetje als douchen met een paraplu; nét niet bevredigend.

De vierde is dus geen positie waar mensen van dromen. Toch is er één situatie waar mensen dolgraag de vierde willen zijn: in de rij bij de Jumbo namelijk. Dankzij een zéér slinkse, wiskundige marketingstrategie tracht namelijk iedere karduwer als vierde in de rij aan te sluiten, resultaat: GRATIS BOODSCHAPPEN. En als er iets is waar de gemiddelde Nederweertenaar een natte onderbroek van krijgt dan zijn het levensmiddelen die kosteloos mee mogen worden genomen.

Daarom spelen zich dikwijls aparte situaties af in de gele supermarkt. Als zwevende valken inventariseren supermarktbezoekers vanaf een afstandje hun winkansen. Zacht mompelend tellen ze het wachtende aantal in de rij om vervolgens met een stalen gezicht aan te sluiten. Dan volgt het belangrijkste moment: er wat van zeggen. Bloeddruk stijgt, zweet begint zich te openbaren en een stupide stotterspeech kruipt naar boven. Kenbaar maken dat je gratis spul wilt bij een supermarkt met kiloknallers voelt toch een beetje als afdingen bij de voedselbank.

Daarbij leert de ervaring dat de vierde slechts zelden daadwerkelijk zijn kar zonder te pinnen langs de kassa mag duwen. Zorgvuldig ingewerkte kassamedewerksters zijn namelijk volledig op de hoogte van de criteria waaraan moet worden voldaan. Je moet namelijk de vierde persoon zijn die aan het wachten is, je moet dus tellen vanaf de persoon wiens boodschappen nog niet gebliept zijn. Verder is een voorwaarde dat je niet kunt aansluiten bij een andere kassa met kortere rij en bovendien geldt de regel niet als alle kassa’s open zijn. Voldoen aan alle voorwaarden is daarom vergelijkbaar met een sigaret roken onder water; knap lastig.

Toch ben ik van mening dat de ‘vierde-in-de-rij-regel’ moet blijven bestaan. Door deze supermarktwet wordt de burgerlijke boodschapbeoefening voorzien van een spannend aspect. Het dilemma tussen het overschrijden van sociale grenzen en tachtig euro besparen is namelijk duidelijk zichtbaar bij sommigen. Heerlijk. Krijg ik dan weer een natte onderbroek van.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie