Skip to content

Vuur

Redactie
29 mei 2019 | 11:00

Advertentie

Het is 28 mei en op dit moment te koud voor de tijd van het jaar. Als ik je nu vertel dat de zomer in de Traditionele Chinese Geneeswijze toe wordt geschreven aan het element Vuur, dan zou je me bijna voor gek willen verklaren. Toch klopt die stelling en dat staat beschreven in de Wu Xing – de leer van de Vijf Elementen.

Schreef ik in een eerdere column dat het Water (winter) is dat Hout (lente) voedt, dan kan ik nu zeggen dat Hout (lente) Vuur (zomer) voedt. De periode waarin het zaadje, dat onder de sneeuw lag te wachten om in de lente te ontploffen, met ongekende kracht begon te groeien verandert nu in het tot volle wasdom komen ervan. Voor de mens geldt hetzelfde.

Zomers trekken we erop uit en zijn we van zonsopkomst tot zonsondergang lekker in de weer. Het aantal uren zonlicht neemt toe en de dag duurt langer dan ooit. Het lijkt wel of we minder slaap nodig hebben. Alle tijd om onze activiteiten ten volste te kunnen ontplooien en gebruiken. We volgen het tempo van de bijen die druk zoemend de zomerse lucht vullen. Het is de tijd van volop in beweging zijn. Kom maar op!

De zomer is ook de tijd van Hart en Dunne Darm, maar daarover vertel ik je meer in mijn volgende column.

-Ruud van der Vegt-

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie