Skip to content

‘Beeldige’ bokkenrijder uit Nederweert-Eind op Limburgs Kampioenschap in Thorn

Redactie
27 mei 2019 | 18:00

Advertentie

Je kunt wel zeggen dat Sjaak Wilmsen uit Nederweert-Eind lef heeft. Verkleed als ‘bokkenrijder’ meedoen aan het Open Limburgs Kampioenschap Levende Standbeelden in Thorn. Je weet wel, dat witte stadje waar de muzikanten van twee harmonieën al meer dan een eeuw als ‘geiten en bokken’ tegen elkaar strijden.

Wilmsen is geen nieuwkomer op het festival. Zo was hij er vorig jaar ook al te bewonderen in zijn rol als Graaf van Horne. Het festival wordt dit jaar op Eerste Pinksterdag, 9 juni, gehouden in de oude kern van het pittoreske witte stadje. De bokkenrijder uit Nederweert-Eind zal het daar opnemen tegen meer dan twintig andere beelden. Ook zijn de Stadsschutte Sinte Catharina 1480 uit Weert te bewonderen in een bijzondere rol als ‘tableau vivant’.

Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd om de mooiste beelden uit de verre omtrek te selecteren. ToonBeeld Thorn is een feest voor jong en oud. Gooi een muntje in het bakje bij het beeld, en zie wat er gebeurt! Wil je zelf ervaren hoe het voelt om levend standbeeld te zijn? Dat kan ook bij de workshop die wordt gehouden bij het buitenpodium in de historische kern van Thorn. Na een korte ‘verkleed- en schminksessi’ mag u even zélf stilstaan. ToonBeeld Thorn is niet alleen het enige, maar vooral ook het enigste festival in zijn soort op Limburgse bodem.

Als om 12.30 uur op Pinksterzondag de beelden staan opgesteld, kun je in de stoel plaatsnemen bij een beeldige kapster. Aan het einde van de middag weet je of moeder en dochter écht uit hetzelfde hout zijn gesneden. Een andere vraag die die dag wordt beantwoord is: wie mag zich Limburgs Kampioen noemen? Sinds vorig jaar is ToonBeeld Thorn namelijk ook het Open Limburgs Kampioenschap voor levende standbeelden. Daarnaast kunnen bezoekers zelf hun stem uitbrengen om te bepalen welk beeld de Fletcher Publieksprijs in de wacht sleept.

Het historische stadje vormt al jaren het ideale decor voor de meer dan twintig beelden die verspreid door het centrum staan opgesteld. Dat vinden niet alleen de bezoekers, maar dat vinden ook de beelden zelf. Niet voor niets komen ze elk jaar weer zo graag naar Thorn om hun nieuwste creaties te tonen. De gemoedelijke sfeer, de vrolijke bezoekers en de historische straatjes vormen samen de perfecte ambiance.

Bezoekers genieten overigens niet alleen van de mooiste living statues, maar maken meteen een mooie wandeling door de oude kern van het dorpje dat ooit werd geregeerd door adellijke stiftdames. Terrasjes, restaurants en winkels zijn gewoon open op deze Eerste Pinksterdag en ook de oude abdijkerk is te bezoeken. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ‘beeldig’ dagje uit.

ToonBeeld Thorn begint zondag 9 juni om 12.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Toegang kost 2,50 euro voor volwassenen. Kinderen mogen uiteraard gratis binnen. Meer informatie vind je op www.toonbeeldthorn.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie