Skip to content

Chauvinisme

Redactie
13 april 2019 | 20:54

Advertentie

De Duitse beuk- en zaagband Rammstein bewees opnieuw in staat te zijn om de ideale mix tussen chauvinisme en zelfkritiek te kunnen produceren. Met hun nummer ‘Deutschland’ weet de band in te spelen op het Duitse taboe na de Tweede Wereldoorlog; mag je ‘Germany above all’ zingen als daar vroeger daadwerkelijk pogingen toe zijn verricht?

Het lijntje tussen trots zijn op je roots en wereldoverheersing bleek nogal eens dunnetjes te zijn in het verleden. Daarbij is het een feit dat ieder gebied, land of dorp altijd afhankelijk zal zijn van anderen. Iets waar bijvoorbeeld onze Engelse overburen iets te laat achterkwamen. Ook in Limburg overstijgt het chauvinisme nogal eens het rationele denken. Veel rechtse rakkers hekelen de busladingen arbeidsmigranten die er over ´hun´ paradijselijke land worden uitgestort. Niet wetend dat Limburg zonder al deze aspergestekende, bloempotende, schoonmakende werkpaarden vergelijkbaar zou zijn met de uitgestrekte toendravlaktes van Mongolië.
Vooral in het Limburgse epicentrum Maastricht zijn de ogen naar binnen gekeerd. Terwijl de Hollanders smalende grapjes maken over het accent, halen de echte sjengen hun naas op voor deze pesterijtjes. Hun Limburgse enclave is het best, mooist en culinairst. Punt uit. Ouhoer.

‘Arrogant, superior. Taking over, handing over’ zingt Rammstein-zanger Till Tindeman terwijl hij uitgedost is als kampgevangene. Voor vele Limburgers geldt hun geliefde provincie ook als het beloofde land. Toch schijnt er meer te zijn buiten de provinciegrenzen, iets waar datzelfde Limburg baat bij zou hebben. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie