Skip to content

Verstopping

Redactie
19 februari 2019 | 15:00

Advertentie

Bij verstopping of obstipatie blijft de ontlasting te lang in de dikke darm. Je hebt daardoor last van een uitblijvende, moeilijke, harde, pijnlijke of trage ontlasting.
Klachten en symptomen
Verstopping uit zich vaak in (buik)pijn en in een opgeblazen gevoel. Het is hierbij een misverstand te veronderstellen dat iedereen dagelijks ontlasting moet hebben. Ieder mens heeft een eigen ritme. Sommige mensen hebben dagelijks ontlasting, anderen een paar keer per week.

Oorzaken
Een kortdurende verstopping is geen reden tot paniek. Het is niet ongewoon of verontrustend als je enkele dagen geen ontlasting hebt. Verstopping is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Verstopping kan bijvoorbeeld optreden tijdens de eerste dagen van een reis, bij verandering in de voeding of tijdens een ziekte waarbij bedrust moet worden gehouden. Ook tijdens de zwangerschap, na een bevalling of tijdens een vermageringsdieet kan sprake zijn van kortdurende obstipatie. In al deze gevallen moet het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie, wat enkele dagen kan duren.

Een langdurige obstipatie kan wel een probleem zijn. Deze vorm van verstopping kan ontstaan door verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging, het gebruik van vochtafdrijvende middelen en te weinig vochtopname. Als mensen depressief zijn of overdreven aandacht schenken aan hun stoelgang, kunnen ze eveneens last krijgen van langdurige obstipatie. Obstipatie kan ook het gevolg zijn van een ziekte, zoals een verminderde werking van de schildklier, aandoeningen aan de darmen, suikerziekte of een bijwerking van sommige geneesmiddelen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

  • Bij kinderen die niet reageren op voedingsadviezen of laxerende limonadesiroop.
  • Als het ontlastingspatroon veranderd bij gelijkblijvende leefstijl.
  • 
Als na twee weken vezelrijk dieet, voldoende lichaamsbeweging en vochtinname de klachten niet verdwijnen.
  • Bij regelmatig terugkerende problemen met de ontlasting.
  • 
Bij pijnlijke buikkrampen, opgeblazen gevoel, misselijkheid of overgeven.
  • 
Als er slijm of bloed bij de ontlasting zit.
  • Als verstopping en diarree elkaar afwisselen.
  • 
Als je het vermoeden hebt dat de verstopping door medicijnen wordt veroorzaakt.
  • Als het gebruik van een laxeermiddel niet binnen enkele dagen effect heeft.
  • 
Als er mogelijk sprake is van een aambei of scheurtje in de anus.

Hoe voorkom je verstopping?

Verstopping is te voorkomen door vezelrijk voedsel te eten en door voldoende te drinken. Voor volwassenen geldt minstens twee liter vocht per dag. Probeer regelmatig te eten en kauw je voedsel goed. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging. Als je meer vezelrijk voedsel gaat gebruiken, zal het maag-darmkanaal hieraan moeten wennen. Je kunt de eerste tijd last krijgen van winderigheid.

Geneesmiddelen

Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.

Gebruik een laxeermiddel nooit langer dan enkele dagen zonder doktersadvies. Gebruik ook geen laxeermiddelen als je last hebt van hevige buikpijn, waarvan de oorzaak niet bekend is.

Er is een groot aanbod van laxeermiddelen. Indien je regelmatig terugkerende klachten hebt, waarbij een aanpassing van je eet- en leefgewoontes niet voldoende helpt, kun je in eerste instantie zemelen of een ander vezelrijk product gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Deze producten geven nauwelijks kans op gewenning. Voor incidentele klachten kun je bisacodyl of lactulose gebruiken. Bisacodyl mag niet langer dan een dag of drie gebruikt worden. Bij een pijnlijke ontlasting kan een kleine klysma met een middel dat de ontlasting zachter maakt of bisacodyl als zetpil uitkomst bieden.

Kinderen mogen alleen laxeermiddelen gebruiken in overleg met een arts. Lactulose heeft dan de voorkeur.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie