Skip to content

Moeite met het innemen van medicijnen

Redactie
15 januari 2019 | 15:00

Advertentie

Het innemen van medicijnen lijkt gemakkelijk, de meeste mensen doen dit zonder er over na te denken. Mensen die last hebben van slikproblemen hebben echter moeite met eten en drinken, maar ook met het innemen van medicijnen.

Klachten en symptomen
Vaak vinden ouderen en kinderen het lastig om tabletten en capsules te slikken. Maar ook wanneer je slikproblemen hebt tijdens het eten en drinken, kun je het slikken van medicijnen als lastig ervaren.

De volgende symptomen kun je ervaren wanneer je slikproblemen hebt:

  • Verslikken tijdens het eten en/of drinken, hoesten, rood/blauw aanlopen, tranen in de ogen krijgen.
  • Soms loopt speeksel, of eten en drinken uit de mond
  • Vast voedsel is vooral moeilijk om te eten, vloeibaar voedsel gaat beter
  • Vaak het gevoel hebben dat eten en/of medicijnen in de keel blijven steken
  • Eten en/of medicijnen die in de mond achter blijven
  • Pijn bij het slikken
  • Geen honger en/of dorst hebben om slikken te vermijden
  • Snel moe worden van eten en/of drinken

Oorzaken 

Er zijn verschillende oorzaken die voor slikproblemen kunnen zorgen.

  • Ouderdom: wanneer je ouder wordt, verzwakken de spieren en wordt kauwen moeilijker. Het eten wordt minder goed fijngemalen en worden er te grote stukken doorgeslikt. Wanneer dit wordt veroorzaakt door een slecht passend gebit, moet je contact opnemen met je tandtechnicus.
  • Problemen in het zenuwstelsel: door verschillende aandoeningen (zoals MS, ziekte van Parkinson) verminderd de kracht en de aansturing van bepaalde spieren, waaronder ook de kauw- en slikspieren.
  • Aandoeningen in het gebied van hoofd en hals: door operatie, bestraling en/of chemo van aandoeningen zoals kanker kunnen problemen met slikken ontstaan.
  • Geneesmiddelen: geneesmiddelen kunnen zorgen voor bijwerkingen, zoals sufheid en een droge mond. Wanneer je eet terwijl je suf bent kunnen er problemen ontstaan met slikken, daarnaast zorgt te weinig speekselvloed voor slikproblemen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Wanneer het moeilijk kunnen slikken voor grote problemen in je dagelijks leven zorgt, moet je contact opnemen met je huisarts. Deze kan je zo nodig doorverwijzen naar een logopedist voor ondersteuning.

Wat kun je er zelf aan doen?

Overleg met je apotheek wanneer je een tablet of capsule niet kunt slikken, soms zijn er alternatieven beschikbaar zoals drankjes en oplostabletten.

Innemen van tabletten en capsules
Buig bij het slikken van geneesmiddelen het hoofd iets naar voren. Neem een slok water, leg het geneesmiddel op de tong en slik deze door met een volgende slok water. Door het hoofd iets naar voren te buigen, wordt de opening in de keel wat groter. Wanneer dit niet lukt, vraag je Alphega apotheek of jouw geneesmiddelen met vla of appelmoes ingenomen mag worden. Als dit geen probleem veroorzaakt kun je een lepel vullen met vla of appelmoes waarop je het geneesmiddel legt, hierdoor glijdt het makkelijker.

Geneesmiddelen openen/fijnmaken
Wanneer je geneesmiddelen in tablet of capsulevorm wilt openen of fijnmaken, neem dan altijd eerst contact op met de apotheek of dit mag. Sommige geneesmiddelen mogen niet opengemaakt of fijngemalen worden i.v.m. de werking en/of bijwerkingen.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie