Skip to content

Een ei hoort erbij of toch niet?

Redactie
3 november 2018 | 16:00

Advertentie

Als mensen bij mij op intake gesprek zijn geweest en een inkijkje in het programmaboek hebben gehad, krijg  ik vaak de vraag: ‘goh dat zijn wel veel eieren, is dat wel gezond?’

Eieren behoren tot de voedzaamste dingen die je maar kunt eten. Je moet je voorstellen: een ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om een enkele cel te laten uitgroeien tot een hele kip. Maar eieren zijn in een kwaad daglicht komen te staan omdat de dooiers veel cholesterol bevatten. Het cholesterol-verhaal is echter niet zo eenvoudig. Hier heb ik al eens  eerder een column over geschreven (maart 2018).

Cholesterol wordt vaak gezien als iets negatiefs. Dat komt doordat sommige studies een hoog cholesterolgehalte hebben geassocieerd met hartziektes en vroegtijdig overlijden. Maar het bewijs hiervoor is niet eenduidig. De waarheid is dat cholesterol een zeer belangrijke rol speelt in je lichaam, dit heb ik laten zien in de column van maart. Aangezien cholesterol zo belangrijk is, heeft je lichaam uitgebreide manieren ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het altijd in voldoende mate aanwezig is. En omdat je niet altijd cholesterol uit je voeding kunt halen produceert je lever genoeg om in de behoefte van je lichaam te voorzien. Maar als je veel cholesterolrijke voeding eet dan begint je lever minder aan te maken om ervoor te zorgen dat het cholesterolgehalte niet te veel stijgt. Als de totale hoeveelheid cholesterol in je lichaam al verandert, dan zal dat maar heel weinig zijn. Wat verandert is de bron: je voeding of je lever. Toch kun je beter niet te veel cholesterol eten als het gehalte in je bloed al verhoogd is. 

Tientallen jaren wordt ons al aangeraden om de consumptie van eieren te beperken. Gewoonlijk wordt aangeraden 2 tot 5 hele eieren per week te eten. Er zijn een paar studies die het effect van eieren op cholesterolniveaus onderzochten. In het kort gezegd kwam hieruit naar voren dat eieren in de meeste gevallen zorgen voor een toename van het ‘goede’ HDL-cholesterol. Bij 70% van de mensen neemt het totale of LDL-cholesterol niet toe.  Ook is er onderzoek gedaan naar het verband tussen hartziektes en eieren eten. Deze studies tonen consequent aan dat mensen die eieren eten niet meer kans lopen op het krijgen van een hartziekte dan degene die dat niet doen. 

Laten we niet vergeten dat eieren uit veel meer dan alleen cholesterol bestaan. Ze bevatten onder meer belangrijke voedingsstoffen voor de hersenen en krachtige antioxidanten die de ogen beschermen. 

Maar hoeveel is nou te veel? Helaas zijn er geen studies waarbij de proefpersonen meer dan 3 eieren per dag aten. Er is echter één geval bekend van een man van 88 die 25 eieren per dag at! Hij had een normaal cholesterolniveau en was erg gezond. Maar je kunt één geval natuurlijk niet doortrekken naar de hele bevolking. Ook is het van belang om te onthouden dat niet alle eieren hetzelfde zijn. Zelf eet ik het liefst biologische eieren. Daarin zitten veel meer omega-3 vetzuren en belangrijke in vet oplosbare vitaminen.

Alles bij elkaar genomen is het eten van eieren helemaal veilig, ook als je er 3 per dag eet. Met de reeks voedingstoffen die ze bevatten en de positieve effecten op de gezondheid, vallen kwalitatief goede eieren waarschijnlijk onder de gezondste voedingsmiddelen ter wereld. 

Dus voor mij hoort een ei erbij, bij jou nu ook? Jou helpen jezelf te helpen, het beste uit jezelf te kunnen halen, nu en in de toekomst!

Dimphy Hermans, gezondheidsconsulent

Dat is wat ik als gezondheidsconsulent wil bereiken met behulp van het 3care gezondheidsprogramma. Voor meer informatie www.3care.eu of neem contact op met Dimphy via info@dimphy-hermans.nl of 06-130 54 100.  

Advertentie

1 Reactie

  1. Wat alweer een zeer verhelderend, prachtig verhaal!!…en nu snel een eitje pellen 😉


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie