Skip to content

Hollandse pot 2.0

Redactie
27 oktober 2018 | 20:00

Advertentie

Je komt terug van je werk, school of stiekeme affaire en ploft op de bank en bliept je televisie aan. Metterdaad verschijnen er op minimaal vier kanalen draaiende staafmixers, pruttelende stoofpotjes en gesneden groenten. Een mooie ontwikkeling, die internationalisering van de Nederlandse keuken, maar de Hollandse pot schiet er een beetje bij in.

Een simpel menu met piepers, bloemkool en slavinken is ondertussen een no-go. De huis-tuin-keuken-kok gedijt tegenwoordig het beste tussen vergeten groenten, superfoods en vegetarisch vlees. Niet langer geldt het credo ‘eten wat de pot schaft’, daarvoor in de plaats dient die pot tegen een Michelin-ster aan te schuren.

Koken is geen opgave meer. Kookclubjes, recepten en die televisieprogramma’s zijn alom vertegenwoordigd. Daarbij rukt de aanrechtemancipatie op; moeder de vrouw is niet langer de gedoodverfde kok des huizes. Manlief kent ondertussen ook zijn weg naar de pannen.

Uiteten geldt ondertussen als een korte vakantie van twee uur. Niet langer volstaan een garnalencocktail, bord spaghetti met Italiaanse wijn. Nee, bij een bezoek aan een restaurant verwacht de consument een beleving. Bewijs hiervoor is de sushi-hype. Plankjes met rijst en koude vis gaan erin als gesneden koek. De zeldzame figuren die niet spetterend klaarkomen van tobiko,  sakura yasai of andere sushi-gerechten worden gedwongen meegetrokken naar de rijstrestaurants. Zij zijn vervolgens aangewezen op de b-garnituur zoals slappe friet, mini-schnitzels en tomatensoep.

Gouwe ouwe gerechten zoals hutspot met worst of moerepetazie zijn er steeds minder. Het mag allemaal sjieker, culinairder en gezonder. De kooktransitie grijpt overal om zich heen. Next stop: insecten?

Advertentie

4 Reacties

  1. In Nederweert is een restaurant die nog de Oud-Hollandse pot serveert, nml. restaurant de Ontmoeting in zorgcentrum st. Joseph.
    En ook nog voor een ouderwetse prijs.

  2. Oude Hollandse pot, is dat nog een algemeen aanvaardde uitdrukking gezien de opmars van het feminisme?

    • Dat is een goeie, ik gebruik zelf nog de woorden zoals ik die vroeger geleerd heb!
      En wat feministen ervan vinden, dat interesseert mij niet zo!

    • Groot gelijk, het zal mij ook worst zijn wat feministen vinden van het “vlees” er in wat voor een pot zit 😀


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie