Skip to content

Reisapotheek

Redactie
19 juni 2018 | 15:00

Advertentie

De vakantieperiode komt er weer aan. Veel mensen zijn bezig om hun vakantie te plannen. Daar hoort ook de reisapotheek bij. Tot de reisapotheek behoren naast dagelijkse (chronische) geneesmiddelen ook producten die op vakantie veel ongemakken kunnen voorkomen.

Samenstelling

De samenstelling van een reisapotheek hangt onder andere af van de vakantiebestemming. Het klimaat, de hygiënische omstandigheden, de kwaliteit van de medische voorzieningen en het voorkomen van bepaalde specifieke ziekten bepalen de inhoud. Ook de samenstelling van het reisgezelschap is van belang. De reisapotheek van een gezin met kleine kinderen ziet er anders uit dan die van een reisgezelschap met alleen volwassenen. Daarnaast kan de manier van reizen en het soort verblijf ook verschil maken. Voor een vakantie in een luxe hotel hoef je minder voorzorgsmaatregelen te treffen dan voor een trektocht met een rugzak en een klein tentje.

Dagelijkse geneesmiddelen

Wanneer je dagelijks medicijnen gebruikt, zul je voldoende medicatie mee moeten nemen op vakantie. In verband met de vakantiedrukte is het raadzaam om herhaalrecepten tijdig aan te vragen bij jouw Alphega apotheek. Op die manier voorkom je dat je vlak voor of tijdens je vakantie zonder medicijnen komt te zitten.

Eenvoudige reisapotheek

Een eenvoudige reisapotheek bevat in ieder geval de volgende middelen:

  • Pijnstillers: bij voorkeur paracetamol tabletten. Voor kinderen zijn er speciale paracetamol tabletten of zetpillen.
  • Thermometer: kies bij voorkeur een elektronische thermometer.
ORS-preparaat: ORS staat voor Oral Rehydration Solution en is nodig om bij braken en diarree het vochten zoutgehalte van het lichaam op peil te houden. Als je naar de tropen gaat, of als er kleine kinderen of ouderen meegaan, mag ORS niet ontbreken in de reisapotheek.
  • Insectenwerend middel: dit is vooral bedoeld tegen muggen- en tekenbeten. Het meest doeltreffend zijn producten die DEET bevatten.
  • Neem een tekentang mee, als je veel in de natuur verblijft.
  • Een middel ter behandeling van jeuk door een insecten- of kwallenbeet. Je kunt het beste kiezen voor een jeukstillend middel of een middel dat de huid plaatselijk verdooft.
  • Anti-zonnebrandmiddel: als je naar een zonbestemming gaat, denk dan ook aan een waterbestendig antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en een beschermende lippenbalsem met UV-filter.
  • Aftersun product

Eventueel kun je aan dit lijstje nog het volgende toevoegen:

  • Middel tegen reisziekte: bijvoorbeeld een cinnarizine of cyclizine of bevattend preparaat. Deze middelen kunnen versuffend werken.
  • Middel tegen diarree: bijvoorbeeld een loperamide bevattend preparaat. Dit mag niet langer dan twee dagen gebruikt worden en niet als er ook sprake is van koorts. Tevens niet gebruiken bij kinderen jonger dan acht jaar.
  • Laxeermiddel: bijvoorbeeld een bisacodyl bevattend product.
  • Neusdruppels of neusspray met xylometazoline.
Xylometazoline houdt de verbinding tussen oor en neus open en vermindert zo de druk op het oor. Dit kan in combinatie met paracetamol verlichting bieden bij oorpijn. Xylometazoline neusdruppels of -spray kunnen ook gebruikt worden bij een verstopte neus. Voor kleine kinderen kan een neusspray met zoutoplossing worden meegenomen.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Of wil je weten wat er in jouw reisapotheek niet mag ontbreken? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30

Advertentie