Skip to content

Namen

Redactie
26 mei 2018 | 20:00

Advertentie

In dit wonderbaarlijke dorp is het chauvinisme niet weg te slaan. En terecht. Nederweert mag ondertussen gelden als voorbeeldgemeente voor de rest van Nederland. Sportverenigingen, uitgestrekte terrassen en fatsoenlijke basisscholen behoren allemaal tot het luxueuze aanbod. Op één ding na; die naam. Die kan zoveel beter.

Oorspronkelijk heette Nederweert ‘Merefelt’, hetgeen betekent ‘te midden van meren’. Later werd dat omgetoverd tot ‘Weert van den nedersten eynde’, uiteindelijk verbasterd tot ‘Nederweert’. Weinig creativiteit kwam dus te pas aan deze naamgeving, letterlijk betekent Nederweert ‘onder Weert’.

Om eindelijk eens onder het juk en schaduw van grote broer Weert uit te komen, zou een nieuwe naam goed uitkomen. Ter inspiratie is te adviseren om naar naamgevingen bij de zuiderburen te kijken. Nergens ter wereld zijn plaatsnamen zo treffend als in België. Wie zou er immers niet willen wonen in pareltjes zoals Wippelgem, Spermalie of Denderwindeke.
Het Belgische volk dat de mazzel had om geboren te worden in paradijselijke plekken zoals Dikkebus, Gullegem of Leegwormen kan waarschijnlijk haar geluk niet op. Met gepaste trots showen zij aan iedereen hun paspoort, best logisch wanneer daar namen zoals Okselaar, Kwerps of Zolder op prijken.

Juist daarom kan Nederweert zoveel beter. Bij een korte blik richting zuiden springen er meteen tientallen alternatieven in het oog. Een gebrek aan creativiteit is overigens niet erg, zo bewijst de  geweldige gemeente genaamd ‘Namen’.

Advertentie

1 Reactie

  1. Laten we hopen dat als Nederweert ooit een andere naam krijgt, die niet bedacht wordt door deze flapdrol.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30
EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30

Advertentie