Skip to content

Het kippendilemma

Redactie
12 mei 2018 | 21:16

Advertentie

In navolging van polariserende coalitievormingen is er deze week wederom een heet hangijzer binnen Nederweert. Erg heet trouwens, als je het de 23.000 kippen nog zou kunnen vragen die het leven lieten bij een stalbrand. Door dit voorval zijn voor- en tegenstanders er als de kippen bij. Zij gaan óf het gevleugelte herdenken óf de hele samenscholing belachelijk maken.

Het is geen makkelijke keuze om te beslissen of je positief of negatief tegenover de kippenherdenking staat. De situatie kent namelijk zowel voor- als nadelen. Bijvoorbeeld: de hoeveelheid fijnstof in Nederweert zal afnemen door deze giga-barbecue. Aan de andere kant is de rook die vrij kwam ook allesbehalve natuurvriendelijk. Moeilijk.

En natuurlijk is het zielig, 23.000 nietsvermoedende drumsticks die het plotseling flink heet onder de poten krijgen. Hun eieren nog nauwelijks uitgepoept of de dooier is al gekookt. Aan de andere kant kunnen we vaststellen dat deze kippen überhaupt geen lang leven was beschoren; waarschijnlijk waren ze binnen een maand sowieso al tot kipnugget verworden. Ook moeilijk.

Het filosofische aspect van de zaak: weet een kip dat zij leeft? Is ze bekend met het motto van de Franse filosoof Descartes ‘cogito ergo sum’ (ik denk dus ik besta)? Mochten ze dat soort wijsheid in pacht hebben, is het uitermate vervelend om zo aan je eind komen. Indien ze dit echter niet hebben, is de dood makkelijk te aanvaren. Je kakelt, scharrelt en poept wat en voor je het weet zit je in de kippenhemel. Wederom moeilijk.

Verder, berust de aanleiding van de herdenking niet louter op het gigantische aantal? Als er dertig kippen waren verbrand, had er geen haan naar gekraaid. Omdat het 23.000 kippen betreft, krijgt de zaak meer gewicht. Hoe consequent moet je als dierenliefhebber zijn? Iedere kip verdient zijn eigen herdenking , maar als er bij iedere gestorven kip een wake plaats moet vinden, kun je al je verdere hobby’s afstrepen. Ook moeilijk.

Slechts sommigen zullen bij hun volgende kipcorn stilstaan en peinzend omlaag kijken. Zich afvragend hoe het zou zijn om vanuit een scharrelvloer de vlammen dichterbij te zien komen. Hulpeloos en panikerend. Hopend dat je weg had kunnen vliegen. Dat gaat moeilijk met kippenvleugels, heel moeilijk.

Advertentie

6 Reacties

  1. Zo proberen ze van een kale kip….toch nog veren te plukken.

  2. 46,000 drumsticks toch? Of hadden ze allemaal maar een pootje?

  3. Van een “columnist”/redacteur mag je toch (ook op Nederweert24) verwachten dat ie:
    – de Nederlandse taal beheerst,
    – kennis van zaken heeft,
    – enige diepgang toont,
    – platte, voor de hand liggende, ‘humor’ laat voor wat ie is? Tip voor de redactie: plaats de artikelen van Ruben onder de ingezonden stukken; daar vallen ze niet op!

    • Och Willy, maak je niet zo druk. Ik denk dat je deze colum moet lezen zoals hij is bedoelt, met een flinke korrel zout. Vond het zelf wel een leuk stukje en kan de humor er wel van inzien, zouden meer mensen moeten doen. Maakt het leven een stuk gemakkelijk.
      Groetjes uit het zonnige Ospel.

  4. Willy heeft wel gelijk hoor. En wat ook heel storend is aan de “columns” van Ruben, is dat hij vaak actuele onderwerpen aankaart, maar er eigenlijk nooit iets inhoudelijks over zegt. En ook nooit een mening heeft. En dat is juist het kenmerk van een columnist, dat hij wel een mening heeft. Doe dan niks.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Pascal-en-Carla-van-den-Schoor-2
Boeren van Nederweert
19 september 2024 | 10:00
De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00

Advertentie