Skip to content

Leerlingen OBS De Klimop organiseren herdenking Britse ereveld

Redactie
25 april 2018 | 15:53

Advertentie

Nederweert Herdenking Britse begraafplaats zonnebloemenOBS De Klimop organiseert op donderdag 26 april om 11.00 uur een herdenking op het Britse ereveld in Nederweert. De leerlingen van groep 8 hebben een aantal lessen gevolgd om meer bekend te raken met de geschiedenis. Het Britse ereveld herinnert de inwoners van Nederweert aan 363 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Herdenking
De leerlingen organiseren de herdenking zelf. Ze starten om 11.00 uur. Er wordt een krans gelegd en er worden kaarsjes aangestoken. Ook zal er twee minuten stilte in acht worden genomen.

De geschiedenis

Het Britse ereveld herinnert de inwoners van Nederweert aan 363 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie ‘Old Hickory’ erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Vervolgens wilden de geallieerden op 17 september 1944 met een grootscheeps bevrijdingsoffensief (operatie ‘Market Garden’) vanuit België een doorstoot naar Duitsland forceren door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Graven en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek.

Op 19 september stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De bezetter was erin geslaagd in stelling te gaan bij twee door de geallieerde opmars ontstane bruggenhoofden: één stelling bevond zich op de westelijke Maasoever in Noord- en Midden-Limburg en de andere omvatte het gebied tussen Roermond en Susteren, begrensd door de Roer en de Maas (de ‘Roerdriehoek’). De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder ook de burgerbevolking zwaar te lijden had.

Nederweert werd op 21 september 1944 bevrijd door Britse troepen. De frontlinie lag tot 14 november langs de Zuidwillemsvaart en het kanaal Wessem-Nederweert. Tijdens die periode waren er slachtoffers van patrouilles en van Duitse granaatinslagen. Ook vielen er slachtoffers in Duitse mijnenvelden. Nadat het Britse leger de kanalen was overgestoken en richting de Maas trok, werden er slachtoffers uit de omgeving op het ereveld begraven.

Totaal liggen er op het ereveld in Nederweert 363 personen begraven:

317 Britse militairen (1 onbekend)
37 Canadese militairen
3 Australische militairen
4 Nieuw-Zeelandse militairen
1 Zuid-Afrikaanse militair
1 Indiase militair

Het ereveld staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Locatie
Het ereveld ligt aan de Mgr. Kreyelmansstraat te Nederweert, ongeveer 200 meter westelijk van de oude dorpskern en ongeveer 200 meter oostelijk van de weg Weert-Helmond (N266, Rijksweg Noord).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie