Skip to content

Oorpijn

Redactie
16 januari 2018 | 15:00

Advertentie

Bij oorpijn is er meestal sprake van een ontsteking. Bij kinderen met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Bij volwassenen wijst oorpijn meestal op een ontsteking van de buitenste gehoorgang.

Klachten en symptomen
De algemene klachten zijn pijn, tijdelijk gehoorverlies, oorsuizing en jeuk. Soms kunnen ook bijverschijnselen optreden, zoals braken, hoge koorts, pusafscheiding en zelfs diarree. Niet alle vormen van oorpijn vertonen deze symptomen.

Oorzaken
Er bestaan verschillende soorten oorpijn:

Een ontsteking van het uitwendige oor (het gedeelte vóór het trommelvlies), ontstaat meestal door de aanwezigheid van vocht in het oor, waarin zich bacteriën of schimmels hebben ontwikkeld (natte variant). Ook kan er eczeem aanwezig zijn of kunnen door peuteren of te veel reinigen irritaties (met jeuk en pijn) optreden. In sommige gevallen zijn deze klachten vergelijkbaar met een huidinfectie (droge variant).

Een middenoorontsteking kan op elke leeftijd kan optreden, maar komt vooral voor bij kinderen van één tot zes jaar. Het begint meestal met een verkoudheid. Dan zwelt het slijmvlies van de neus-/keelholte op, hierdoor kan de verbinding met het middenoor (de buis van Eustachius) dichtgaan. Zo kunnen virussen of bacteriën zich daar gaan vermenigvuldigen. Daardoor vormt zich een ontsteking (vaak met koorts) waardoor vocht ontstaat, dat niet weg kan. Die druk op het trommelvlies doet dan pijn. Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De pijn verdwijnt dan meestal snel en het trommelvlies gaat daarna vanzelf weer dicht.

Wanneer naar de huisarts?

  • Bij kinderen onder de twee jaar met oorpijn.
  • Als bij oudere kinderen en volwassenen de geneesmiddelen na drie dagen gebruik niet werken.
  • Wanneer de oorpijn gepaard gaat met koorts (bij kinderen pas boven de 40ºC).
  • Bij oorpijn, die gepaard gaat met eczeem en jeuk.
  • Bij regelmatig terugkerende oorklachten en bij oorpijn die snel erger wordt.
  • Bij een loopoor dat langer dan 14 dagen duurt.
  • Bij een blijvend verstopt oor. De huisarts kan het oor uitspuiten. Probeer dit nooit zelf!

Ga bij regelmatig terugkerende oorklachten altijd naar een arts. Het zelf ‘dokteren’ aan het oor is riskant, vooral als dit leidt tot uitstel van de juiste behandeling. Zo kan het verwaarlozen van terugkerende middenoorontstekingen leiden tot zeer ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking of gehoorverlies.

Geneesmiddelen bij oorpijn: neusspray, oordruppels of antibiotica
Een middenoorontsteking kun je bij kinderen vanaf twee jaar gedurende drie dagen behandelen met paracetamol en een neusspray. Is de oorpijn daarna niet over, ga dan naar je huisarts. Het lijkt misschien vreemd om een neusspray bij oorpijn te gebruiken, maar daar is een goede reden voor. Het middenoor staat in verbinding met de buitenwereld via de ‘buis van Eustachius’ die in de neus uitkomt. Als die buis dicht zit kan vocht, etter of snot niet weg. Door neusspray slinkt het slijmvlies van de neus en de buis van Eustachius, waardoor dit kan afvloeien.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie