Skip to content

Vitaminen en mineralen

Redactie
19 september 2017 | 15:00

Advertentie

Vitaminen spelen een rol bij belangrijke processen in het lichaam zoals de stofwisseling, de botopbouw en de spijsvertering. Vandaar ook de naam: ‘vita’ betekent leven.

Vitaminen
Het lichaam kan een aantal vitaminen zelf aanmaken, maar doorgaans in zulke kleine hoeveelheden, dat aanvulling vanuit de voeding noodzakelijk is. Alleen vitamine K wordt door bacteriën in de darm in voldoende hoeveelheden aangemaakt. Andere vitaminen die het lichaam zelf kan maken zijn: vitamine A (uit bètacaroteen), vitamine D (onder invloed van zonlicht) en vitamine B-3.

Er zijn dertien vitaminen: vier in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en negen in water oplosbare vitaminen. De in water oplosbare vitaminen zijn acht B vitaminen en vitamine C. De in vet oplosbare vitaminen zitten voornamelijk in vette voedingsmiddelen en kunnen in het lichaam worden opgeslagen. De in water oplosbare vitaminen zitten juist in het water, dat in veel voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan deze vitaminen (met uitzondering van vitamine B-12) niet opslaan. Een teveel verlaat het lichaam via de urine.

Mineralen
Naast vitaminen zijn mineralen dagelijks nodig voor het goed functioneren van diverse processen in het lichaam. We nemen ze in met onze voeding. Mineralen zijn eenvoudiger van samenstelling dan vitaminen. Voorbeelden van mineralen zijn onder meer calcium, magnesium en natrium.

Sporenelementen zijn mineralen waar we slechts een zeer kleine hoeveelheid van nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn chroom, koper, ijzer en selenium.

Voeding
Wie gevarieerd eet, krijgt alle vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Eet, voor een gevarieerd menu, iedere dag iets uit de volgende vijf groepen voedingsmiddelen:

Groep 1: groenten en fruit (minimaal twee ons groente en twee porties fruit)
Groep 2: brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten.
Groep 3: melk, melkproducten, vlees, vis, ei, soja.
Groep 4: vetten (boter, margarine) en olie
Groep 5: dranken ( water, koffie, thee, melk, enz.)

Vochtinname is van essentieel belang. Elke dag 1,5 liter drinken is de boodschap. Water is de ideale drank, het bevat geen calorieën.

Dagelijkse behoefte
Er zijn internationale afspraken gemaakt over de hoeveelheden die we dagelijks van elke vitamine nodig hebben en over hoe de vitaminen genoemd worden. Het Voedingscentrum publiceert overzichten van de dagelijkse minimum behoefte aan vitaminen (ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

Wanneer kan het nodig zijn extra vitaminen te gebruiken
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert dagelijks alle voedingsstoffen, dus ook vitaminen en mineralen. Er zijn situaties waarin de behoeftes hoger zijn en er extra voedingsstoffen nodig zijn.

  • bij zware lichamelijke inspanning zoals topsport, te weinig of eenzijdige voeding, bijvoorbeeld bij overmatig alcoholgebruik
  • tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding
  • bij herstel na ziekte, bijvoorbeeld na een operatie.
  • bij kinderen in de groei
  • extra calcium voor de vrouw na de menopauze voor behoud van botweefsel
  • in tijden van stress, bij een drukke baan
  • Baby’s

Ook als u niet tot een van bovenstaande genoemde groepen behoort, kan het zijn dat u een aanvulling op uw voeding nodig heeft om alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen en daarmee uw goede gezondheid te behouden. De gemiddelde Nederlander denkt dat hij gezond eet, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Alleen al als basis voor groente en fruit, die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, wordt 200 gram groente en twee stuks fruit geadviseerd. Er is maar een klein percentage dat dit dagelijks haalt.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan u graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie