Skip to content

De toekomst: een overdekte speeltuin voor de kippen

Redactie
18 juli 2017 | 16:00

Advertentie

Elk ei dat je in de supermarkt koopt, heeft een stempelcode. Daaraan kun je aflezen in welk EU-land het ei is gelegd en of de betreffende kip een goed leven heeft. Met behulp van een speciale app – Eicode genaamd – kun je zelfs de pluimveehouder en de kippenstal traceren. Bij twijfel over de kwaliteit kunnen controleurs op deze manier direct de herkomst van het ei herleiden.

Wie een doosje scharreleieren koopt bij Emté in Nederweert zou zomaar de code 2-NL-41488-03 kunnen aantreffen. Als je deze invoert in de Eicode-app, word je doorgelinkt naar… M&A Briels Pluimvee VOF. Het pluimveebedrijf van Thijs en Anky Briels aan de Kreijelmusweg in Ospel. Het begincijfer 2 staat voor scharrelei, hetgeen betekent dat de leghennen van de familie Briels in goede omstandigheden leven, met voldoende ruimte om te scharrelen. NL is de landscode. De reeks 41488 is de unieke bedrijfscode van de familie Briels. 03 is het stalnummer. “Veel mensen denken nog dat boeren zelf kunnen bepalen wat er achter de staldeur gebeurt. De werkelijkheid is dat alles tot in detail wordt gecontroleerd en geregistreerd. Instanties zoals het IKB,KAT  en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kunnen met één druk op de knop zien hoeveel kippen wij houden en of dat aantal volgens de regels is”, vertelt Thijs.

Geboren als boer

Zijn dochter Yvet is kapster, zoon Dirk gaat het kippenbedrijf straks overnemen. ‘Een boer wordt geboren, die kun je niet maken’, luidt het motto van de geboren Hunselnaar. Opgegroeid in het gemengd bedrijf van zijn vader Theu begon zijn agrarische carrière in de jaren tachtig. Thijs werd bedrijfsleider van een varkenshouderij aan de Eindhovensebaan. Hij werkte er tien jaar en woonde met zijn vrouw Ankie in de ernaast gelegen burgerwoning. In 1996 kreeg hij de kans voor zichzelf te beginnen. “Varkensbedrijven waren schaars en veel te duur voor een startend ondernemer zoals ik. Daarbij zocht ik naar iets meer rust en regelmaat in mijn werk. En zo kwam ik uit bij de pluimveehouderij van de familie Jacobs in Ospel. De eerste jaren huurden we hun stallen en woonden Ankie en ik aan de Geenestraat in Nederweert. Onze hoofdsponsor, de Rabobank kon zo een oogje in het zeil houden”, lacht hij.

Tussen de kippen

Ze begonnen met niets en bouwden het bedrijf met beleid uit. Sinds 2011, toen het kooiverbod van kracht werd, kunnen de kippen vrij rondscharrelen en op stok gaan in een volièrestal. “Dat is prettig voor de dieren en prettig voor mij. Er is meer contact, ik sta letterlijk tussen de kippen. Als ik ‘s ochtends buiten kom, hoor ik ze van een afstand al kakelen. Daar word ik vrolijk van.”

Thijs controleert en verzorgt de hennen, onderhoudt de stallen, legt de contacten met klanten en leveranciers en doet de administratie. Zijn vrouw Ankie is van de eierverzameling. De geboren Thornse bedient de sorteermachine en pikt de tweede soort eieren er tussen uit, de eitjes met een vuile of gekneusde schaal die niet als klasse A-product aan de supermarkt geleverd kunnen worden.

De  toekomst 

Dierenwelzijn en milieu zijn ook in de pluimveehouderij belangrijke thema’s, nu én in de toekomst. Het is voor de familie Briels voortdurend zoeken naar het juiste evenwicht tussen die twee, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat er ook een boterham verdiend moet worden. Thijs geeft een voorbeeld: “Vanaf januari 2018 is het in Nederland verboden om bij kuikens het voorste stukje van de snavel te behandelen, een maatregel die voorkomt dat de dieren elkaar kunnen pikken en verwonden. In Duitsland, waar wij een groot deel van onze eieren afzetten, is dit verbod al eerder van kracht geworden. Dit betekent dat de snavels van onze kippen nu al onbehandeld zijn en we dus meer tijd en aandacht kwijt zijn om het verenpikken tegen te gaan. Dat doen we door de hennen af te leiden met speciale, eiwitrijke hooibaaltjes en stenen waar ze lekker op kunnen pikken.”

Om het beste voor dier en milieu met elkaar te verenigen, zijn slimme oplossingen gevraagd. Thijs Briels heeft de luxe dat hij die niet in zijn eentje hoeft te bedenken. Zoon Dirk, die nu ervaring opdoet bij een collega-pluimveehouder in Hunsel, studeerde aan het Groenhorst College: dé kippenschool van Nederland. Hij is vastbesloten om het kippenbedrijf klaar te maken voor de toekomst. Thijs legt uit: “Het idee is om de twee oudste stallen over enkele jaren te vervangen door nieuwe stallen met een overdekte tuin waarin de hennen vrij kunnen scharrelen. Daarmee gaan we van ‘scharrel’ naar ‘scharrel+ en kunnen we extra waarde creëren voor het ei. Doordat de speeltuin van de kippen overdekt is, komen onze hennen niet in aanraking met andere wilde vogels en blijft het risico op vogelgriep beperkt. Bovendien dringen we op deze manier de uitstoot van fijnstof nóg verder terug. Goed voor het dier dus en goed voor het milieu.”

Lees alle verhalen op www.boerenvannederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie