Skip to content

Als ik mijn ogen dicht doe dan is het misschien niet echt

Redactie
15 juni 2017 | 16:30

Advertentie

Kom zullen we naar oma gaan”, vraagt de driejarige Duncan aan zijn oudere broertje van vijf jaar. Hij kruipt vervolgens achter zijn broer. “Nee” zegt Nico. “Ik wil hier blijven bij mama en papa. Ik kan ze niet zien. Zij zien ons ook niet echt. Maar als ik nu mijn ogen dicht doe dan is het misschien niet zo. Dan is het niet waar en houden ze wel van ons”. Hij voelt zijn jongere broertje dicht achter zich staan en kan hem een beetje als steun gebruiken. Dat voelt wel fijn. Het voelt tenminste niet alleen.

Bovenstaande is een reactie van twee kinderen waarvan de ouders het moeilijk hebben met elkaar. Ze zitten zo in de greep van de relatie die moeizaam is en de scheiding die misschien gaat plaatsvinden, dat ze geen oog hebben voor de kinderen. Natuurlijk zorgen ze voor hun kinderen, stoppen ze in bad, brengen ze op tijd naar school, maar ze zien hun kinderen en hun behoeften niet echt. Er is geen verbinding. De jongste voelt die verbinding wel bij oma, die ook oppast, en wil dan ook graag bij haar gaan wonen. De oudste weet dat, hoewel hij graag mee zou gaan, het probleem zo niet wordt opgelost. Hij sluit letterlijk de ogen en denkt, wat ik niet zie, hoef ik niet te voelen en is er dan niet.

Verbinding vanuit je hart
Deze ouders die worstelen met hun relatie willen het beste voor hun kinderen, maar hebben niet door dat ze uit verbinding zijn door eigen verdriet en boosheid. Verbinding vanuit het hart van iedere ouder afzonderlijk voor de kinderen is in deze situatie belangrijk. Dat ieder voor zichzelf de verantwoordelijkheid neemt van het ouderschap, met als voornaamste doel je hart openstellen en luisteren naar wat je kind echt te vertellen heeft.

De ouders verliezen zich zo in de strijd met elkaar dat ze de kinderen uit het oog verliezen. De kinderen gedragen zich voorbeeldig als een van de ouders er is en worden lastig als beide ouders aanwezig zijn. Enerzijds voelen ze de spanning en verdriet of boosheid die er heerst. Anderzijds menen ze dat het aan hen ligt en trekken ze zich terug, gedragen zich lief in de hoop op betere tijden.

Met KernWijZe kijken we niet alleen wat er tussen de partners speelt, maar krijgen de kinderen ook hun plek en aandacht voor wat er bij hen leeft. We nodigen beide (ex)partners uit om naar hun relatie te kijken. De kinderen zijn daarbij niet aanwezig maar krijgen door middel van systemisch werk wel een stem.

“Het is verrassend hoe dit kan veranderen”

Kernwijze is een samenwerking van twee Rebalancers, Nell Ketelaars (www.rebalancingnederweert.nl) en Annemiek Heijnen (www.praktijkleefruimte.nl). Daarnaast hebben we beiden veel ervaring in het werkveld. Als Rebalancers bundelen we onze krachten en inzichten om vernieuwend de sfeer binnen het bedrijf of de organisatie om te vormen, zodat het werkklimaat verbetert. Ben je nieuwsgierig hoe je werkplezier en vitaliteit op de werkvloer kunt verhogen? Wil je meer inzicht in hoe te handelen en te veranderen? KernWijZe biedt verrassend snelle analyses, draagt concrete oplossingen aan, waardoor veranderingen meteen zichtbaar worden. In dit traject krijgt het persoonlijke aspect van de werkgever als ook van de werknemer alle aandacht.

Meer informatie vind je op www.kernwijze.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie