Skip to content

Los van het moraal

Redactie
8 december 2016 | 16:00

Advertentie

In een team doet nooit iedereen precies evenveel. Soms is de verdeling wel heel erg uit balans. Als jij veel meer hebt gedaan dan een collega, mag je dat dan laten weten? Of is de teamspirit belangrijker?

Zoiets noemen we een ethisch dilemma, dit is een situatie waarbij iemand verschillende keuzen tot handelen heeft die betrekking hebben op moraliteit. Deze beslissing kan uitmonden in onwenselijke situaties. Een ethisch dilemma bevat altijd verschillende waarden. De moraal wordt in hoge mate bepaald door traditie en de normen / normen en waarden van de samenleving waar iemand deel van uitmaakt.

Oordelen zijn een product van het denken. Wij zijn allemaal opgevoed met starre denkbeelden over goed en kwaad. Aanvaardbaar of onaanvaardbaar. Het is belangrijk te beseffen dat al deze oordelen van het denken alleen maar het product van onze conditionering zijn. Wat ‘immoreel’ is in de ene samenleving kan dus ‘normaal’ gedrag zijn in een andere samenleving. Zelfs per gebied kunnen normen en waarden al verschillen. Bijvoorbeeld: In Nederland kussen we drie keer bij een ontmoeting en in België maar één keer.

Wortels snoeien
Je moraal is lariekoek als je niet bewust bent van wat je doet. In plaats van de bladeren en de takken te snoeien moet je de wortels snoeien. Dus kijkend naar bovenstaand ethisch dilemma is er maar één methode. De methode van alert zijn. Wat voelt voor mij goed. De conditionering, de teamspirit of opkomen voor jezelf en dat wat voor jou als waar voelt. Als je moraal voortkomt uit je bewustzijn, niet uit een vorm van discipline dan is alles wat je doet goed.

Goed als er ruimte kan zijn/mag zijn voor de eigen waarden van iedereen. Als er ruimte komt voor het individu, los van de heersende moraal, dan lossen de ethische dilemma’s als vanzelf op.

Ruimte creëren voor jezelf wordt vaak gezien als egoïstisch handelen, maar het is juist opkomen voor jezelf. Bewust zorgen voor het eigen welzijn.

Ethische dilemma’s spelen zowel voor de organisatie als voor het individu. Het kan lastig zijn om helder te krijgen waar het nu werkelijk om gaat. KernWijZe biedt ondersteuning waardoor inzicht en ruimte ontstaat voor beiden.

Het is verrassend hoe dit kan veranderen.

Kernwijze is een samenwerking van twee Rebalancers, Nell Ketelaars (www.rebalancingnederweert.nl) en Annemiek Heijnen (www.praktijkleefruimte.nl). Daarnaast hebben we beiden veel ervaring in het werkveld. Als Rebalancers bundelen we onze krachten en inzichten om vernieuwend de sfeer binnen het bedrijf of de organisatie om te vormen, zodat het werkklimaat verbetert. Ben je nieuwsgierig hoe je werkplezier en vitaliteit op de werkvloer kunt verhogen? Wil je meer inzicht in hoe te handelen en te veranderen? KernWijZe biedt verrassend snelle analyses, draagt concrete oplossingen aan, waardoor veranderingen meteen zichtbaar worden. In dit traject krijgt het persoonlijke aspect van de werkgever als ook van de werknemer alle aandacht.

Meer informatie vind je op www.kernwijze.nl

Advertentie

4 Reacties

  1. Het is de moraal of het moreel. NIet het moraal

    • Onze “Puriste” zal het wel eens even zeggen :p

    • Je kunt het belachelijk maken Tinus. Niet iedereen hoeft uiteraard uitstekend Nederlands te kunnen schrijven, maar ik vind als je iets publiceert dan moet dat wel zonder taalfouten. Mensen die het lezen nemen anders ook de fouten weer over.

    • Maar nee Marga, juist NIET belachelijk maken. Ik vind het knap van je! Ik heb zelfs een zwak voor dames met een meer dan gemiddelde kennis van zaken! Als je eigen bedrijf een kapperszaak is, kom ik mijn haar laten “doen”bij jou 😉


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie