Skip to content

Opbaren

Redactie
26 juni 2016 | 11:00

Advertentie

Bij het melden van een overlijden kan het zijn dat de uitvaartondernemer u vraagt of u al weet waar de overleden persoon zal verblijven tot de dag van het afscheid. Soms een moeilijke keuze. Hebben we het over opbaren van de overledene zodat betrokkenen zichtbaar afscheid kunnen nemen van het lichaam of wordt er gekozen voor een ander mogelijkheid? In het volgende stukje praten we steeds over opbaren.
Waar? Thuis, in het mortuarium van het ziekenhuis, in een ander rouwcentrum, of bij een familielid.

Thuisopbaring
Thuis in de vertrouwde omgeving kan het goed voelen om de laatste dagen met de overledene door te brengen, ter voorbereiding op het definitieve afscheid. Door een ruimte in passende stijl aan te kleden, is bijna elke ruimte geschikt te maken. De overledene wordt na verzorging op een koelplaat gelegd. Bij voorkeur niet in de kist, zodat men een zo natuurlijk mogelijk beeld houdt bij de overledene in een vriendelijke sfeer. Belangrijk is echter wel dat de ruimte koel is of gekoeld kan worden, zowel zomers als ’s winters. De uitvaartleidster controleert dagelijks de gang van zaken en zal bij twijfel u adviseren om volgende stappen te nemen. Voelt het niet prettig de overledene thuis te hebben of is er geen mogelijkheid dan kan hij/zij ook elders opgebaard worden.

Opbaring in een rouwkamer/uitvaartcentrum.
Vaak worden dan bezoektijden met u afgesproken. Bezoek voor de naasten, maar ook bezoektijd dat vermeld gaat worden op de rouwkaart. Daar zal dan een gastvrouw aanwezig zijn om het bezoek te ontvangen en te voorzien van koffie en thee. Vraag uw uitvaartleidster naar de mogelijkheden.

Op steeds meer plekken is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de zogenaamde 24-uursruimte. De overledene wordt hier dan opgebaard met evt. persoonlijke spullen en verblijft daar de periode tot het definitieve afscheid. De familie kan er dan op elk gewenst moment naartoe zonder aanwezigheid van de uitvaartbegeleider. Ook een combinatie van thuis en in een rouwcentrum is mogelijk.

Bespreek uw wensen met de uitvaartleidster en samen komt u dan tot een passende oplossing.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor Thanatopraxie maar daarover in een later stukje meer.

Marleen Linsen – Claessen,
Arléne Uitvaart

Column Marleen

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie