Skip to content

Wat is dat nu weer: WAS

Redactie
25 december 2015 | 11:00

Advertentie

EMR-salaris-FETOm u maar meteen uit de droom te helpen: hier wordt niet de vaat- of afwas mee bedoeld. Was staat namelijk voor niets anders dan: Wet aanpak schijnconstructies.

Het doel van deze wet is om er beter voor te zorgen dat een werknemer het salaris krijgt waar hij of zij minimaal recht op heeft. Om dit te bereiken heeft de overheid diverse maatregelen opgesteld. Deze staan opgesomd in de Wet aanpak schijnconstructies.

Een aantal maatregelen die in deze wet vermeld worden, heeft betrekking op het minimumloon. Het wettelijk minimumloon (wml) is door de overheid in het leven geroepen zodat iedereen minimaal een basisinkomen ontvangt om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Echter de praktijk is soms anders. Ook nu nog zijn er werknemers die minder ontvangen dan waar hij of zij recht op heeft. Vaak wordt dat salaris ook nog eens contant uitbetaald. Gevolg hiervan is dat het moeilijk te controleren is of iemand daadwerkelijk dat ontvangt waar hij of zij minimaal recht op heeft. Daarom gelden er vanaf 2016 een aantal maatregelen om hier verandering in te brengen.

Om te zorgen dat meer zicht is op het daadwerkelijk uitbetalen van het minimumloon is het vanaf 2016 verplicht om de nettowaarde van het minimumloon via de bank uit te betalen. De werkgever moet daarnaast controleren of het bankrekeningnummer op naam van de werknemer staat.

Inhoudingen op het wettelijk minimumloon mogen alleen nog plaatsvinden indien deze een wettelijke basis hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inhouding van loonbelasting. Er geldt nog maar een beperkte mogelijkheid om bedragen in te houden of te verrekenen. Dit garanderen van de nettowaarde van het minimumloon leidt echter tot een aantal praktische bezwaren, waardoor de invoering van deze regel (voorlopig) tot 1 juli 2016 is uitgesteld.

De wet Was heeft nog veel meer verplichtingen en gaat ook over meer dan alleen het wettelijk minimumloon. Zo zijn er door deze wet meer mogelijkheden om te zorgen voor een betere naleving en handhaving van een van toepassing zijnde Cao. En natuurlijk zijn er dan ook weer de bekende uitzonderingen op de regel. Het gaat hier echter te ver om dit uitvoerig te behandelen. Het is in ieder geval aan te raden met uw adviseur te overleggen of het ook voor u als werkgever noodzakelijk is om naar aanleiding van de invoering van de Was aanpassingen te doen.

Tenslotte wil ik van de gelegenheid gebruik maken om u fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2016 toe te wensen!

Ron Backus

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie