Skip to content

Het nut van een brace

Redactie
22 september 2015 | 15:00

Advertentie

Brace NederweertVanaf oktober beschikt Alphega apotheek Nederweert over een ruim assortiment van kwaliteits-braces. Zowel voor pols, knie als enkel in diverse maten. Mocht u vragen hebben over braces, of willen weten wat een brace voor u kan doen, loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan u graag te woord!

Het nut van een brace

Sporten en blessures gaan helaas vaak samen. Vooral de enkel krijgt het nogal eens zwaar te verduren. Met name zaalsporters lopen een extra risico. Vervelend terechtkomen, een verkeerde afzet of een verdraaiing leiden vaak tot bandletsel. Om een enkelblessure te voorkomen kan een brace van nut zijn.

Felle en onverwachte bewegingen, waarbij de voet dwars op de looprichting komt te staan, kunnen snel leiden tot bandletsel. Als je voet te ver naar binnen of buiten kantelt, loop je kans op een scheuring van enkelbanden. Deze risico’s worden groter als je een matige conditie hebt, geen warming-up hebt gedaan of niet over de juiste schoenen beschikt. Afhankelijk van de ernst zijn de enkelbanden (meestal de relatief zwakke buitenbanden) uitgerekt of gescheurd. Pijn en zwelling rond de enkel zijn de symptomen, vaak gevolgd door een paarsblauwe verkleuring.

Oefeningen

Helaas is er na een blessure vaak sprake van een (lichte) instabiliteit van de enkel en is de kans op een herhaling betrekkelijk groot. De enkel moet dan worden versterkt met spierversterkende-, mobiliserende- en coördinatie-oefeningen.

Tape of brace

Andere middelen om de kans op herhaling te verkleinen zijn tape en het gebruik van een brace, die voorafgaand aan het sporten wordt aangebracht. Dit ter verbetering van de stabiliteit van het enkelgewricht. Tape en/of brace helpt de genezing te versnellen en zorgt voor minder gevaar van hernieuwd letsel. Het helpt tevens ongewenste bewegingen te voorkomen en laat normale bewegingen zoveel mogelijk toe. 
Tape heeft als voordeel dat je het kunt aanpassen aan jouw specifieke omstandigheden. Het vergt bovendien weinig ruimte, bijvoorbeeld in de schoen. Nadelen zijn mogelijk allergische reacties aan de huid, vereiste deskundigheid (je kunt het vaak zelf niet) en het relatief snelle verlies aan stabiliteit.

Een brace is simpel aan te brengen, kan vaak worden gebruikt (wasbaar), kan eenvoudig strakker worden getrokken en is huidvriendelijk. Dat een brace je gewricht stijver maakt of voor slappere spieren zorgt is niet waar. Een brace houdt alleen een ongebruikelijke beweging tegen.

Tot de volgende keer!

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie