Skip to content

De geest in de fles

Redactie
27 juni 2015 | 20:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertAvondje kroeg: gezelligheid, muziek, vrienden en natuurlijk, last but not least, drank. Het essentiële ingrediënt voor een geslaagde avond komt immers altijd in de vorm van een fles. Of het nou bier, wijn of jenever is wat de kroegtijger tot zich neemt, het heeft allemaal dezelfde werking. Een gulle lach, genegenheid en oprechte teksten zijn daarom gevolgen van het gestage promillage. 
Toch kleeft er één groot nadeel aan de alcoholische versnaperingen, en die bewijst zich meestal de morgen erna.

Met een hoofd waar zojuist drie intercity’s overheen zijn gedenderd, staat de caféganger op. Gortdroge keel, ogen half dicht en een gelaatskleur als een grijze wolk. Schuifelend begeeft hij zich naar de badkamer waar hij treurig zichzelf gade slaat. ‘Dit ziet er niet fris uit’, bedenkt hij zich. Met de verzuurde smaak van trappisten nog in zijn mond daalt hij de trap af. Met zachte tred weliswaar; zijn hoofd barst bij iedere dreun. Met een diepe zucht herinnert hij zich de avond ervoor: een avond waar de gezelligheid bloeide en het bier vloeide. Vele rondjes passeerden de bar en veroorzaakten een jolige stemming in de kroeg. Niemand scheen vooruit te blikken op de terreur die de volgende morgen zou beginnen. Het toekomstbeeld van een halve dag overleven vormde geen belemmering. 
Toch herkent niet iedereen zich in deze beschrijving van een doorsnee zondagmorgen. Een select gedeelte van het drinkende publiek is tot hun grote mazzel niet bekend met het fenomeen kater. Sommigen staan na heftige avond buizen op met een kreun en een scheet en hebben geen centje pijn. Verbaasd kijken deze onwetenden naar hun drankcollega’s van de avond ervoor. Het zichtbare verschil tussen de twee partijen uit zich op zo´n moment vooral in de vorm van een lijkbleke kop en toegeknepen oogjes. Oneerlijkheid in z´n puurste vorm.

Het is een oneerlijke strijd tussen beide partijen. De één betaalt de volgende morgen dubbel en dwars de prijs voor een avondje kroeg, terwijl de ander fluitend zijn dag begint. Een kromme verdeling bedacht door Moeder natuur zelf. Een constante strijd tussen drinkers die er wel en niet tegen kunnen. Het is een wekelijkse traditie waarbij iedere keer duidelijk wordt waarom drank ook een nadeel heeft. Zalig zijn de onwetenden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie