Skip to content

Negen tot vijf

Redactie
10 mei 2015 | 20:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertWeekend. Eindelijk, zo denken veel kantoorlui. Mijmerend kijkt het beroepsvolk vanachter haar computer een hele week op de klok in afwachting van het weekend. De chronologische volgorde van maandag tot en met vrijdag is daarom een wekelijkse climax. Met als hoogtepunt die heilige twee dagen. In het weekend mag namelijk tijdelijk afscheid worden genomen van de printer, cup-a-soup en de haperende perforator.

Zuchtend sjokken ze vervolgens toch weer iedere maandagmorgen naar de plek des onheil. Overal zijn te zien. In de trein herken je ze aan hun grijs/blauwe pak en lichtsuïcidale gezichtsuitdrukking. Ook in de file zijn ze aanwezig: rijdend in een grote gezinsbak zie je ze zachtjes snikken bij het ochtendjournaal op de radio. Op die momenten denken de pennenlikkers terug aan hun weekend. De twee magische dagen waarin ze uitsliepen, seks hadden met hun vrouw en ‘uit’ tegen Duitsland (lees: Nederweert-Eind) voetbalden.

Eenmaal aangekomen ontmoeten ze lotgenoten bij de koffieautomaat en blikken sentimenteel terug op twee dagen genot. Een collectief gevoel van wéér een hele week aftellen bekruipt de toetsenbordsoldaten terwijl ze plaats nemen achter hun werkplek. Computer aan, agenda open en stropdas aangetrokken. Met een Oscarwaardige glimlach begroeten ze de baas die voorbij komt gelopen. Binnensmonds wordt deze vervolgens vervloekt om een kopieerapparaat op zijn hoofd te krijgen. De eerste stapel papieren bereikt het bureau. Grommend worden ze ontvangen. De week kan beginnen.

De week vordert, zoals altijd, traag. Maandag overheerst de kater van het weekend, dinsdag is het einde nog verder weg, woensdag is pas de helft, donderdag telt dubbel en vrijdag kruipt vooruit. De dagen bestaan uit verstrikte telefoonkabels en printers zonder inkt. 
5/7e deel van het leven van de kantooriërs speelt zich af in een donkergrijze waas, enigszins verlicht door een raam met lamellen. Negen tot vijf is de dagelijkse overbruggingsstrijd naar verlichting. Tot die tijd wordt er geleden achter het bureau. 
Ooit komt er weer weekend, maar ook weer een maandag.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie