Skip to content

Ongelofelijk

Glendi
4 april 2015 | 20:31

Advertentie

Ruben Weekers NederweertIn het hedendaagse 2015 vervagen de grenzen van het geloof. Waar dertig jaar geleden iedere burger nog altijd plichtsgetrouw naar de kerk ging, is iedere wekelijkse geloofstraditie tegenwoordig langzaam verdwenen. Op alle religieuze fronten verliezen de geloofsovertuigingen aan aanhang. 
De mensen zijn steeds rationeler geworden. Onverklaarbare fenomenen worden steeds minder toegeschreven aan religie, de wetenschap overtuigt de mensen steeds meer van de afwezigheid van een god of profeet. Een groeiende groep ongelovigen ontstaat, het geloof wordt steeds meer sceptisch bekeken.

De gestage vermindering aan populariteit is vooral te wijten aan de negatieve reclame voor religies; joden in Israel, seksschandalen in de katholieke kerk en islamitische terroristen bepalen een groot deel van het dagelijkse wereldbeeld. De nare nasmaak die de negatieve berichtgeving geeft, hangt daarom vaak als een zwarte sluier over het geloof. Gelovig zijn wordt steeds vaker geassocieerd met extreme denkbeelden en orthodoxe gedragingen. 
Ook worden religies steeds meer gebruikt als een symbool van status en stijl. Zoals voetballers zogenaamd oprecht een kruisje slaan en naar boven kijken aan het begin van iedere wedstrijd is een teken dat het geloof ook een bepaalde manier van flair en charme is. Het is schijnbaar best stoer om even heel gewetensvol naar boven te kijken tijdens een vluchtig schietgebedje aan het begin van een wedstrijd. 
Ook zijn meerdere religieuze symbolen tegenwoordig verheven tot ware tattooclichés. Iemand met een aanzienlijke verzameling tatoeages kan gewoonweg niet zonder boeddha, kruis of profetische tekst. Iedereen met permanente inkt kan niet zonder een verwijzing naar zijn/haar geloof.

Het enige wat nog een duidelijke herinnering aan geloofsovertuigingen in stand houdt, zijn de feestdagen. Tijdens de rits vrije dagen die nu op ons af komt, wordt iedereen weer even herinnerd aan Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Maar of de oorsprong van deze feestdagen ook nog in acht wordt genomen? Ik geloof het niet.

Advertentie

2 Reacties

  1. Mooi geschreven , vooral het laatste stukje.
    Daar geloof ik in!!

  2. Nogal ongenuanceerd en kort door de bocht.
    Het past ons ook niet om voor anderen de intenties van hun geloof in te vullen en/of te beoordelen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie