Skip to content

Jubileumjaar Nederweert-Eind

Redactie
3 april 2015 | 19:28

Advertentie

Jubileumjaar Eynderhoof2015 is voor Nederweert-Eind een feestelijk jaar. Openluchtmuseum Eynderhoof gaat dit jaar voor de 25e keer open en Festeynder viert haar 40e editie. Vrijdag 3 april werd in Lieberte Gon op Eynderhoof een persconferentie gehouden. Daar werd het jubileumjaar gepresenteerd door Peter Willekens (voorzitter van Stichting Eynderhoof) en Thieu Loijen (voorzitter van de culturele commissie).

“Ontstaan vanuit de vroegere “Brugfeesten” staan en zitten we nu hier op een prachtige locatie in Eynderhoof,” aldus Peter Willekens. “Met ruim 700.000 vrijwilligersuren staat er niet alleen wat moois, maar is er vooral sociale binding in en met de gemeenschap ontstaan. Maar er is ook nog een wens; een Peelboerderij met dieren zodat de jeugd kan zien waar melk vandaan komt, een molen om de eigen granen te kunnen malen en nog veel meer. Prachtige plannen maar nu eerst een prachtig jubileumjaar met mooie activiteiten.”

Aanstaande zondag 5 april gaat het museum weer open voor een nieuw seizoen, een feestelijk seizoen. Ruim 350 vrijwilligers gaan er weer voor zorgen dat Eynderhoof dé grote publiekstrekker is en blijft. De bezoekersaantallen zijn de afgelopen jaren flink gestegen naar ruim 15.000 bezoekers per seizoen.

Zondag 9 augustus vindt voor de 40e keer het Festeynder plaats. Hier wordt ‘het leven van vroeger’ uitgebeeld en het evenement heeft daarmee meer weg van een levende geschiedenisles of een feest van herkenning voor de wat oudere bezoekers. Zo’n 1.500 vrijwilligers variërend in leeftijd van ca. 3 maanden tot de oudste vrijwilliger van 90 jaar nemen er op actieve wijze aan deel.

Tijdens de persconferentie was ook burgemeester Evers aanwezig. Als burgemeester is en wil hij zeer nauw verbonden zijn met Eynderhoof. Maar ook als “officiële” secretaris van “Vrienden van Eynderhoof” voelt hij zich vereerd met zo’n prachtige publiekstrekker voor de gemeente Nederweert en de regio. “Laten we de ambachten vooral niet te romantisch maken. Vroeger was het kei hard werken, dat moeten we niet vergeten.” aldus de burgervader.

Tijdens de bijeenkomst werd ook de Eindse vlag gepresenteerd. Een vlag die het dorp, de kerk, de bruggen en het plein symboliseert. Bijna 400 vlaggen zijn gratis aan de gezinnen van Nederweert-Eind uitgedeeld met als voorwaarde dat ze bij speciale activiteiten opgehangen moeten worden. Zondag is de eerste keer. Het zal een feestelijk gezicht zijn in de straten van Eind tijdens de officiële 25-ste opening van Eynderhoof. Deze dag zal beginnen met een heilige mis waarna een historische processie zal vertrekken richting de nieuwe Saórskepèl van het openluchtmuseum. Deze kapel stond vroeger langs de weg richting Leveroy en is nu in volle glorie en ere hersteld.

Activiteiten jubileumjaar Nederweert-Eind

5 en 6 april opening 25 jaar Eynderhoof
6 april opening wisseltentoonstelling 25 jaar Eynderhoof

6 juni jubileumconcert Young Forever
20 juni Vriendendag en feestvergadering Eynderhoof
27 juni presentatie boek 25 jaar Eynderhoof

7 t/m 9 augustus Festeynderweekend

6 september Jubileumfeest 40 jaar buurtschap Kruisstraat Bi-j Lenie
12 september Feestavond Festeynderweekend en sluiting jubileumjaar

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-1
De brandweer schaalde op naar middelbrand
20 september 2024 | 6:10
2024_09_19 Heerlijke lunchactie bij Restaurant De Beren
Maak kennis met De Beren
19 september 2024 | 20:00
Screenshot
Arléne Uitvaart
 
19 september 2024 | 19:00
2024_09_19 Lisette Poell Ontsnappen aan de waan van de dag
Lisette Poell
19 september 2024 | 18:30

Advertentie