Skip to content

Had ik maar een vak geleerd

Glendi
24 maart 2015 | 12:18

Advertentie

Angelique CarisHad ik maar een vak geleerd, zucht! Herken je het? Vaak maken mensen die al wat langer werken deze opmerking. Wat bedoelen ze daar dan mee? Hebben ze het verkeerde vak gekozen? Hadden ze het anders gedaan als ze alles opnieuw mochten doen? Klopt het dat dit een voordeel is van nog student zijn? Dat je nog alles kan doen in het leven en niet de helft van je werkleven voorbij is?

Je tweede loopbaan

Als ik het over mocht doen, had ik waarschijnlijk ook wel wat stappen anders gezet. Maar als ik heel eerlijk ben, had ik het uiteindelijk toch wel hetzelfde gedaan. Was ik op jonge leeftijd wel rijp om alles te kunnen overzien wat ik nu weet? Zeker niet! Uiteindelijk hebben de stappen die ik heb gezet, mij ook gemaakt tot wie ik nu ben. Als dochter van Chinese ouders, hadden mijn ouders hele andere verwachtingen van mij. Studeren stond niet op hun prioriteitenlijstje. Dat heb ik uiteindelijk toch gedaan.

Hoe groot was de invloed van jouw ouders op de keuzes die je hebt gemaakt? Hoe groot is jouw invloed op de keuzes van je kinderen? Gek, dat de geschiedenis zich vaak herhaalt. Hetzij in een ander tijdperk, hetzij in een wereld waar techniek zich in onze huiskamers heeft gevestigd door middel van de computer. Het internet heeft grenzen doen verdwijnen. De wereld is groter geworden.

Had je maar een vak geleerd. Hoezo HAD? In de huidige arbeidsmarkt, is levenslang leren een feit. Wat versta je onder leren? Is dat voor jou in de boeken duiken en naar school gaan? Leren kun je breder zien. Wat dacht je van leren op de werkvloer? Verbreding van je vakgebied. Voor werkgevers is het fijn als je breed inzetbaar bent. Het maakt de organisatie minder kwetsbaar.

Hoeveel jaren moet je nog werken tot je pensioen? Misschien nog lang genoeg om toch te gaan leren voor het vak dat je de komende jaren wil uitvoeren. Dan zal je de volgende keer zeggen “Ik heb het vak geleerd, waarin ik mijn passie en talenten kwijt kan” .

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie