Skip to content

Namelijk

Glendi
21 februari 2015 | 10:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertHet pittoreske dorpje Nederweert kent relatief veel inwoners. In tegenstelling tot de meeste omliggende plaatsen overstijgt het aantal Nederweertenaren hier daarom wel de hoeveelheid landbouwvee binnen het dorp. Nederweert is zowel qua demografie als ontwikkeling een sprekend voorbeeld van een vooruitstrevend gehucht in de schaduw van grotere steden. ‘Ons’ gemeenschappelijke stukje wereldbol is er daarom een om trots op te blijven. De oorzaak van dit lokale regionalisme ligt echter niet bij het aantal inwoners, maar bij de stambomen van hen.

Zoals iedere diersoort zijn eigen groet, kennismaking of voorstelmanier heeft, kent de echte Nederweertenaar dit ook. Eigenschappen van een gemiddelde Nederweertenaar zijn daarom altijd te herleiden naar hun familie. Luttele seconden na iedere kennismaking zal ongetwijfeld de klassieke vraag ‘’Woe zeejje der eine van? worden gesteld. Vooral in de carnavalsperiode waar iedere vorm van ABN gemeden wordt en dialect de absolute voertaal is, heerst er duidelijke familiehiërarchie binnen de dorpskernen. 
Vooraanstaande grote families kennen veel prominenten binnen het caféwezen en verenigingsleven. Iets wat soms zelfs op sommige plaatsen tot wrijving en wrevel leidt. 
Toch moet deze dorpse familietrots betiteld worden als een charme. De bekendmaking van ieders edele (Nederweertse) achternaam gaat dan ook altijd gepaard met gepaste trots. 
Het is meestal zo dat er gemeenschappelijke kennissen zijn binnen de verschillende families. Gebruikelijk is dat bij veel kennismakingen wordt gerefereerd aan dezen. De familie-imago’s worden hierdoor bepaald door voorgangers in de stamboom.  Menig beginnende kroegganger krijgt daarom vaker mooie inside-information te horen over wat zijn/haar voorgeslacht in het Nederweerter nachtleven heeft uitgespookt. Veel achternamen roepen op tot herinneringen.

Iedereen draagt dit stukje familie-erfgoed met trots, hoe uniek of veelvoorkomend de achternaam ook mag zijn. Het familie-etiket prijkt daarom bij iedereen trots aan het begin van zijn/haar huis. Bij het betreden is meteen duidelijk welke familieresidentie hier huist. 
 De achternaam, het woord dat deels beschrijft wie, hoe en wat je bent. De achternaam, het woord dat jou vertelt ‘Woeë dejje der eine van zeetj’.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie