Skip to content

Vroom en onbevreesd

Redactie
7 februari 2015 | 10:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertIn tijden van crisis sneuvelen meerdere bedrijven. Vooral kleine onderneminkjes met grote ambities maar kleine portefeuilles verzanden al snel in torenhoge schulden. Juist de kleine starters delven het financiële onderspit in de huidige economische nek-aan-nekrace. Ook is gebleken dat de grote bedrijven onder de crisis hebben te lijden. In tijden van economische malaise geldt immers het recht van de sterkste. De concurrentie is moordend en onverbiddelijk. Zonder unieke koopwaar onderscheiden zelfs de marktgiganten zich niet meer.

Zo ook het alom bekende warenhuis V&D. De koopketen bezuinigde de afgelopen tijd op alles. De gebrekkige inkomsten van de eeuwenoude winkelfamilie leidden dan ook tot een financieel dieptepunt. Ze besloten daarom te korten. Bezuiniging na bezuiniging volgde en moest het vertrouwde warenhuis behoeden voor haar val. Het mocht echter niet baten. De weerloze winkel zakte steeds dieper weg. Shoppend Nederland liet de exclusieve winkel links liggen en vroeg hiermee indirect het faillissement aan. Het noodlijdende V&D zakte steeds verder weg en balanceerde op de rand van de afgrond.

Totdat er de desastreuze maatregelen kwamen. De ooit zo nette winkel liet haar charmeoffensief varen en kondigde rebellie aan: lonen van werknemers werden plotsklaps met verschillende procenten verminderd en huurbedragen werden niet meer afgedragen. De plotselinge actie van het warenhuis riep veel reacties op. Het winkelpubliek reageerde verrast op de anarchie van de voorheen zo keurige keten.

V&D was inmiddels op stoom en deinsde niet terug voor protesterende reacties van medewerkers en pandeigenaren. De winkel steeg boven alle regelgeving uit en lapte elk contract aan zijn laars. Na diverse vermaningen werd er mondjesmaat huur betaald en bleef V&D bestaan. De betalingstermijn werd langer uitgesteld zodat de publiciteit aanbleef. 
Voor het eerst sinds lange tijd stond de winkel in de spotlights en wilde dat graag zo houden. Sinds lange tijd trok de winkel immers weer bekijks. Dit alles dankzij de strijdlust van het warenhuis. 
De verwoede pogingen ter voorkomen van een ondergang leiden er uiteindelijk voor dat het warenhuis niet zal verdwijnen uit het straatbeeld. Achteraf rijst echter de vraag of deze acties duidden op een wanhopige poging tot behoud van bestaansrecht, of een gerichte publiciteitsstunt die de benodigde belangstelling gaf.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie