Skip to content

Kleinschalige charme

Redactie
7 december 2014 | 14:08

Advertentie

Ruben Weekers NederweertMet wapperende mantel schrijdt de Sint ook dit jaar weer over de daken. De goedheiligman arriveert zoals ieder jaar met een grote zak vol cadeaus. Smachtend kijken de kinderen uit naar ‘het heerlijk avondje’. 
Helaas, geen heerlijk avondje. Integendeel, iedereen is blij als die bebaarde onruststoker eindelijk vertrekt.

Een heel jaar lang zijn mensen ongewild geconfronteerd met Sinterklaasdiscussies. Waar in juli sommigen rustig van een biertje aan het strand genoten, werden anderen doodgegooid met het oneindige zwarte pietengezeik. Het hele jaar regeerde de Sint het nieuws. Niet alleen in de zomermaanden was hij een populair discussiepunt, ook in de lente en herfst was hij een hot topic. Verschillende malen werd hij beschuldigd van racisme. Sinterklaas zou een wolf in schaapskleren zijn. 
Naarmate zijn imago daalde, groeide het protest. Zowel voor als tegenstanders kregen steeds meer aanhangers. De discussie werd hét nationale middel om een mening te formuleren. Door de laagdrempeligheid van het onderwerp was heel Nederland deelnemer aan de discussie. Voor het eerst werden de meest stompzinnige meningen gehoord en voelde iedereen zich aangetast in zijn nationaliteit. Als je aan Sinterklaas kwam, kwam je aan Nederland. Alhoewel, het grootste deel van Nederland.

Want, er is nog één hemelse plek op aarde waar Sinterklaas ongestoord de schoorstenen kan beklimmen en zijn pakketjes kan afleveren. Op deze plek komt hij aan zoals hij altijd aankomt: zwaaiend en strooiend met snoepgoed. Niemand haalt het in zijn hoofd deel te nemen aan de stompzinnige discussie. Over het uiterlijk van de pieten is dan ook met geen woord gerept. Nee, op deze plek geen regenboog-en stroopwafelpieten. Deze plek wordt gekenmerkt door nuchterheid en nuance. Hier trekt men zich niks aan van die gekke Hollanders. Met gefronste wenkbrauwen aanschouwen de bewoners hoe deze discussie door het jaar heen escaleert. Hoofdschuddend horen velen de ene mening na de andere.

Op deze plek wordt met passende rationaliteit gereageerd op de rare Randstadfratsen. In tijden van dit soort rariteiten is het een luxe om ver buiten het epicentrum van de discussie te wonen. Wat is het toch fijn om in Nederweert te wonen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie