Skip to content

Het belang van therapietrouw

Redactie
18 november 2014 | 16:30

Advertentie

Medicijnen-column-AlphegaAls u voor een klacht naar de dokter gaat, dan is de kans groot dat u tegen deze klacht medicijnen krijgt voorgeschreven. De dokter zal samen met u een behandelplan maken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u één maal per dag een tabletje in dient te nemen. Of één maal per week op donderdagochtend. Zo’n behandelplan kan kort zijn (bijvoorbeeld bij een longontsteking) of juist langdurig (bijvoorbeeld bij suikerziekte of hoge bloeddruk).

In de praktijk zien we vaak dat het opvolgen van dit plan problemen met zich meebrengt. Mensen zijn geneigd om af en toe een tabletje over te slaan, of gewoonweg te vergeten. Dit noemen we therapieontrouw.

Ook het moeten gebruiken van meerdere medicijnen tegelijk kan een oorzaak zijn van het niet juist innemen van de medicijnen, vaak omdat het lastig is om het overzicht te houden. En dan geldt er ook nog voor veel medicijnen dat er niet direct een effect merkbaar is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bloeddrukverlagende medicijnen of cholesterolmedicatie. Een vergeten tabletje valt dan niet eens op!

Om u te helpen met uw therapietrouw, controleren we bij elk herhaalrecept uw gebruik. Heeft u de vorige keer voor 3 maanden medicijnen meegekregen? Dan weten wij, ongeveer, wanneer deze op zouden moeten zijn. Ook het te vroeg terugkomen valt hiermee op.
Mocht u het lastig vinden om meerdere medicijnen op het juiste moment in te nemen, dan kunnen we u adviseren over een (week)medicatiedoos. Hierin kunt u vooraf de medicijnen voor een week stoppen. Ook kan er eventueel naar medicatie in een rolletje worden gekeken, de zgn. baxterrol. Hiervoor dient wel altijd uw huisarts goedkeuring te geven!

Twijfelt u of u therapietrouw bent? Loop eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan u graag te woord!

Tot de volgende keer!

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie