Skip to content

Randweg Nederweert als duurzame oplossing

Redactie
21 oktober 2014 | 17:25

Advertentie

Gemeente-nieuwsHet college van burgemeester en wethouders in Nederweert adviseert de gemeenteraad om 28 oktober haar voorkeur uit te spreken voor een randweg ten zuiden van Brug 14. Er wordt al jaren gesproken over het verbeteren van de verbinding tussen de A2 en N266. De raadsvergadering vormt een belangrijk moment in het traject.

Randweg Nederweert als duurzame oplossing

Bijna vier miljoen voertuigen rijden er jaarlijks dwars door de kernen Nederweert en Budschop over de provinciale N266. Een fors aantal. Het verkeer zorgt voor onveilige situaties en belemmert de leefbaarheid en bereikbaarheid van de twee dorpskernen die van oudsher bij elkaar horen. Nederweert en Budschop zijn gescheiden door een drukke verkeersweg terwijl ze door water en groen verbonden kunnen zijn.

Noodzaak
De voltallige gemeenteraad van Nederweert erkent al sinds jaar en dag de noodzaak van een betere aansluiting tussen de A2 en de N266 richting Helmond. Het grootste struikelblok om aan een oplossing te kunnen werken- de financiën – is weggenomen. De gemeente Nederweert (5 miljoen), de regio Midden-Limburg (5 miljoen) en de provincie als wegbeheerder (10 miljoen) hebben samen een budget van 20 miljoen euro gereserveerd.

Duurzaam
Met de toezegging van de regio en de provincie heeft Nederweert de kans om de doelstellingen, het verbeteren van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in Nederweert, duurzaam te verbeteren. Nederweert en Budschop worden meer op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. De kanaalzone kan op termijn ontwikkeld worden tot een groen verblijfsgebied waar mensen in alle rust kunnen wandelen.

Voorkeur voor randweg
De afgelopen maanden zijn diverse alternatieven en varianten voor wegtracés op alle mogelijke effecten onderzocht. Zowel oplossingen voor de huidige N266 als nieuwe wegverbindingen. Nu alle voors en tegens zorgvuldig zijn afgewogen, adviseert het college dat een randweg de doelstellingen het beste kan verwezenlijken. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een nieuwe provinciale weg ten zuiden van Brug 14. Een randweg die via het gebied Bosserstraat, Bloemerstraat, Strateris en de Heerweg met de Randweg West en de A2 wordt verbonden.

Kosten
In de voorkeursvariant wordt het laatste stuk van de Bredeweg afgesloten en komt er voor landbouw- en bestemmingsverkeer een parallelweg tussen de Heerweg en Randweg Zuid. Om de veiligheid van overstekende fietsers op de N275 te verbeteren, worden er ook een fietsbrug over en een ongelijkvloerse kruising onder de bestaande Randweg Zuid aangelegd. De totale kosten van het project worden nu geraamd op 18,5 miljoen euro. Dat is binnen het beschikbare budget van 20 miljoen. In dat bedrag zijn ook kosten meegenomen voor eventuele planschade en maatregelen die nodig zijn om de overlast voor omwonenden te beperken.

Procedure
De raad buigt zich op dinsdag 28 oktober over de voorkeursvariant van het college. Voor de goede orde: de politieke partijen nemen dan geen besluit over een nieuwe randweg, maar formuleren een zwaarwegend advies voor de provincie, de wegbeheerder van de N266. In het tweede kwartaal van 2015 neemt Provinciale Staten een besluit waarna iedereen de kans krijgt om in een formele procedure zijn zienswijze kenbaar te maken.

De raadsvergadering begint om 19.00 uur. Meer informatie over het project is te vinden op www.nederweert.nl.

Advertentie

45 Reacties

  1. Waar is de democratie?
    Gemeente gaat aan alles voorbij. Er wordt niet meer naar de inwoners geluisterd. Lekker transparant !
    Burgemeester en Wethouders leggen gewoon hun wil op. Adviezen van stake-holders (meerderheid) en MER rapportage wordt door college zonder meer aan de kant geschoven.

    U zegt “alles goed bestudeerrt…” Er is op dit moment zelfs een fractievoorzitter, die zegt dat hij de stukken niet gelezen heeft en ervan uitgaat dat “het bureau” alles goed gedaan heeft. Ja, van zulke mensen moeten we het hebben!!
    Burgemeester dan vraagt u zich nog af hoe het mogelijk is dat zoveel mensen zich van de politiek afkeren!! Door dit handelen jaagt u de laatste “gelovigen” weg.

  2. Vraag mij toch wel af hoe ze aan die 4 miljoen voertuigen komen nu hier op Nederweert 24 . Eerst was het 5 miljoen voertuigen en dit klopte al niet omdat er op twee wegen is gemeten de N266 en de N275 .Waarvan de laatste de N275 toch echt de drukste is .Denk dat we hier beter kunnen praten over een dikke 2 miljoen voertuigen op de N266.
    En beste Willem er zijn ook partijen die zich echt verdiepen in de stukken en zeker open staan voor de mening van de inwoners van Nederweert.
    Het is alleen de grote vraag laten deze burgers hun hoofd hangen en over zich heen lopen .

  3. Silvia,

    Sorry, klopt! Er zijn raadsleden, die hun werk echt goed doen. Deze verdienen respect. Ik mag niet alle raadsleden over een kam scheren.
    Het kaf van het koren scheiden?? Maar wat doen we dan met B&W???
    Antwoord op je laatste vraag: De inwoners van Nederweert moeten dit niet pikken en zij moeten OPSTAAN!

  4. Waar het hier omgaat is het binnen harken van subsidiegeld .
    Voor de plannen van het kanaalboulevard , is de Randweg ook niet nodig.
    Maar met een kanaalboulevard, is het wel fijn om naar de containerschepen te kijken .
    Hoe die voorbij varen , met dikke rookpluimen.
    De rapporten zijn duidelijk , de Nieuwe Randweg is niet nodig en niet gewenst.

    De Raad kan dan ook nog maar 1 ding doen , en tegen de Nieuwe Randweg stemmen.

    En voor de fractievoorzitter waarvoor het teveel moeite is om de stukken te lezen.
    Maak plaats voor iemand die wel berijdt is om zijn werk te doen.

  5. Ron,

    In het voorstel van B&W staat letterlijk: “De kanaalzone kan op termijn ontwikkeld worden tot een groen verblijfsgebied waar mensen in alle rust kunnen wandelen”.
    Goed gezien: “Op termijn” Boulevard gaat er niet komen!! Op zich positief, maar waarom is dan die randweg dan toch nog nodig!! Ik lees nu weer dat B&W het voor het verkeer wil. De MER is hierover duidelijk: Randweg is niet nodig. Stake-holders adviseren, Geen Randweg.
    B&W luistert niet , leest niet, neemt niets en niemand serieus. Dramt door. Waarom?? Prestige??

    • Beste Willem
      Voor het verkeer langs het kanaal is ook een andere oplossing .
      Men kan een groot stuk tunnel maken , en zo kan het verkeer van Budschop zonder problemen over steken.
      Moet er wel bij vertellen dat het niet mijn idee is.
      Het is een voorstel wat ik vanavond heb gehoord , en waar ik mij in kan vinden.

    • Maar wat belangrijk is , is dat men daar geen subsidie voor krijgt.

    • Ze hebben uiteindelijk niets te zeggen. Provincie beslist. Deze kan het advies van b&w gewoon naast zich neerleggen.

  6. Vraag me af waar je dat gehoord hebt. Een andere optie ( 8e variant) het kanaal vanaf brug 14 ombuigen richting Noordervaart. (voorbeeld Helmond). Nederweert en Budschop zijn dan voorgoed met elkaar verbonden (voelt goed he).
    Tevens is dit een goed plan voor wethouder Geraats. Hij moet namelijk nog iets verzinnen in verband met de participatiewet.

    Mensen, die van de gemeente een uitkering krijgen, moeten iets doen. Kan de wethouder met deze mensen het kanaal verleggen (werk verschaffing was in de jaren 30 de oplossing).
    Twee vliegen in een klap! Daar kunnen bestuurders mee scoren.

    • Beste Willem
      Vanavond was er een vergadering van CDA bij zaal centraal.
      Iedereen mocht daar heen.
      Maar het was geen voorstel van de CDA

      Maar wat mij opvalt dat er zeer goede voorstellen zijn van de burgers , waar de B&W en raadsleden niks mee doen.
      Het lijkt er een beetje op van de burger kan niet zo slim zijn.
      Nogmaals als de raad dinsdag voor stemt , wil dat zeggen dat men helemaal de weg kwijt is .
      En alleen maar voor het geld (subsidie) gaat.
      Voor mij een reden om het vertrouwen in de raad en B&W op te zeggen.

  7. Werkwijze van B&W (en welke raadsleden doen mee??)

    Waar is de gemeente Nederweert groots in? Mensen laten praten en doen alsof ze serieus worden genomen. Maar van de zijkant staat B&W te glimlachen en denken: “laat het gepeupel maar denken dat ze slim zijn, wij doen toch wat we willen. Het gepeupel is goed opgevoed en heeft geleerd om naar de burgemeester te luisteren!

    • Beste Nellie
      Laat B&W dat maar denken
      B&W en raadsleden horen op te komen voor de burgers van Nederweert.
      Maar de echte macht licht nog altijd bij de burgers van Nederweert.
      B&Wen de rest zijn ook gewoon burgers.
      Drukken zij dit er door , dan zou ik niet in hun schoenen willen staan.
      Maar dat ze niet een Referendum willen zegt al genoeg.

    • Zonder subsidie toezeggingen , was de nieuwe Randweg niet te spraken.

    • Ik geloof niet dat de gemeente zoveel te zeggen heeft. Het is vooral de beslissing van de provincie. Die bepaalt.

      Ben bang dat de weg door onze str.. wordt geduwd.
      Ze hebben in het verleden zo gekke keuzes gemaakt dat het een lappendeken is van wegen. Geen logica. Wij hebben nu al veel last van sluipverkeer, en dat wordt nog erger. Hoop dat daar wat aan gedaan wordt om de automobilisten te leiden langs de nieuwe weg. Hoop verder op heel veel groen. Ik denk dat daar op ingezet moet worden. Verder ben ik bang dat we de realiteit onder ogen moeten zien. Nederweert heeft uiteindelijk niets te zeggen….

  8. Voor de randweg! Eindelijk dat die er komt.
    Het grootste deel van de inwoners zullen blij zijn met de randweg maar je hoort natuurlijk alleen de mensen die tegen zijn. Eindelijk 1 groot dorp, rust in het centrum en geen gevaarlijke weg meer die voor ouderen, kinderen en alle andere het dorp doormidden snijd.

    • Zie hier de reactie van een “simpele geest”.

      Denk jij dat de mensen in de kern geen last zullen hebben van de andere randweg, welke OOK zo dicht lang de kern gaat (alleen dan langs andere kant)? Die rust zal wel meevallen (lees: tegenvallen), maar dan voor andere burgers. Hoezo probleem verplaatsen!?

      En zijn er dan geen kinderen en ouderen in het buitengebied welke de nieuwe randweg moeten oversteken? Of schoolgaande kinderen (ook uit de kernen) welke nieuwe randweg moeten oversteken om in Weert te komen?

      Verdiep je maar eens in de materie, alvorens iets botweg te roepen!

    • Jij zegt het als een spiegelbeeld…..

    • Tom
      Een vriend van mij heeft jaren gewoond in Budschop , en hij vond het maar niks.
      Hij heeft er voor gekozen om aan de andere kant te gaan wonen .
      Iets wat je zelf ook zou kunnen overwegen.
      Maar ik zou wel snel zijn , want als de nieuwe Randweg er licht kan Nederweert niet meer uitbreiden.
      De keus is aan jou

  9. Tom,
    bij jouw reactie krijg ik een misselijk gevoel in mijn buik! Jij gaat voor de veiligheid van ouderen en kinderen van de kern en Budschop. Kinderen en ouderen in het buitengebied tellen voor jou niet..

    oke dan heeft B&W er nu een echte barriere ervan gemaakt. De tweespalt tussen Budschop en de kern is nu een echt feit.

    Schandelijk!

  10. Doordat de brugstraat eenrichtingsverkeer is geworden is er voor Budschop nog een grotere barrière ontstaan.
    En voor de mensen die van het buitengebied afkomen is dit hetzelfde met de Kerkstraat.

    Ik heb dan ook al een nieuwe slogan voor Nederweert.

    Nederweert daar moet je gewoon omheen !

    Zeker als er ook nog een nieuwe randweg komt, en zo gaat ons hele dorp eraan

  11. Hey Els,
    Vroeger zeiden ze bij de reklame van Nederweert, bij wtv, altijd, Nederweert daar kun je niet omheen. Nu hoor je dit niet meer, want inderdaad, Nederweert, daar moet je omheen

  12. Straks is de rand weg er, en dan is iedereen blij. Net als we dat waren toen de N275 door is getrokken.

    Minder verkeer in de wijken en dorpsstraten en dan lachen we ons de ballen uit de broek over alle domme praat die op dit forum c.q.. site voorbij is gekomen. Verder is iedereen dan blij dat ie een schuilnaam heeft gebruikt zodat ie ook gewoon mee kan lachen.

    • Beste Roy,

      Die n275 gaat niet rakelings langs huizen, zoals nu wel gepland is. Blijkbaar interesseert dat ook niemand . De mensen die geraakt worden moeten dit gewoon accepteren of het de gewoonste zaak van de wereld is dat ze verjaagd worden en wordt ze verweten naar de toekomst te kijken of dat ze gebrek aan toekomstvisie hebben. Niemand wil een randweg direct voor zijn deur, niet meer dan normaal ,degene die hem al voor de deur hebben die willen er vanaf. Degene die hier domme praat verkoopt dat ben jezelf en hieruit blijkt dat je niet serieus naar de weg gekeken hebt hoe die gaat komen. Dus graag even wat verder in deze zaak verdiepen voordat je wartaal begint uit te kramen. En die ballen hou je maar in jouw broek als je er tenminste nog hebt.

  13. Roy,

    tip: ga het MER rapport lezen en kijk naar de tabellen, weet je meteen hoe “weinig verkeer” met de nieuwe randweg in Nederweert komt. Op veel plaatsen neemt het toe in plaats van af.

    Roy je doet hetzelfde als het college en bepaalde raadsleden: je leest niet! lezen, die hap!

    • De voorstanders zullen ook wel in de politiek zitten, allemaal een plank voor hun kop.

  14. Als ik stakeholder was, zou ik me pas genaaid voelen…..jaren noeste arbeid verrichten en dan achteraf blijkt, dat je gewoon gebruikt bent/voor het karretje van de gemeente bent gespannen. Om zo te laten lijken of er geluisterd werd naar burgers, terwijl het alleen als doel had om draagvlak te krijgen…..hoezo schijn-democratie….!

    • Als de gemeenten zou willen luisteren naar haar burgers.
      Hadden ze allang een Referendum gehouden.

  15. Dat is humor! En spijker op zijn kop…

    • Helaas al weer verwijdert

    • Voor de gemeente
      Google Drukwerk Je loog tegen mij

  16. Voor B&W
    Google Gebroeder ko – Schatje mag ik je foto!

  17. Er zullen zeker voldoende raadsleden zijn, die nog wel namens de inwoners in de Raad zitten en ook zo denken.
    zij zullen zich niet laten leiden door rooskleurige en zeer beperkte of onduidelijke gegevens. Zij zullen zeker in deze zorgelijke tijd (Nederweert gaat zweer tegemoet wat betreft financien) zo’n risicovol project niet aan gaan.’ Zeker nu duidelijk is dat er weinig of geen voordelen zijn.
    Mocht de provincie toch de randweg willen, dan moet de provincie het maar alleen doen. Gemeente houdt dan in ieder geval € 5 000000,- over.

    dus raadsleden: ongeacht de kleur van de partij: Stem nee tegen de randweg!

  18. Als alle klagers nou eens een schop gepakt hadden, en al met graven begonnen waren, dan was de nieuwe weg al een heel stuk klaar geweest.

  19. Beste Piani,

    Morgenmiddag om 16.00u heb je de kans om dit zelf tegen die klagers te vertellen de onzin die je uitkraamt, als je tenminste ballen in je lijf hebt. Ik zou alleen geen laarzen aan doen maar een paar sportschoenen zodat je hard kan rennen. Je hebt totaal geen respect en begrip voor deze mensen waarmee zij geconfronteerd worden door deze randweg.

  20. Beetje opvallend dat bepaalde reacties van sommige tegenstanders niet gepubliceerd of verwijderd worden …

    • Beste Bart
      Zo zie je maar weer dat er alles er aan wordt gedaan om het door te drukken.
      WE worden gewoon voor gek gehouden.
      Kijk maar eens naar de bedragen die worden geroepen.
      18 / 27 miljoen dat zijn nog eens geloofwaardige bedragen .
      Alleen het verschil al.
      Totaal in het toegezegde potje 20 miljoen.
      Kom men nu al 7 Miljoen tekort , en dat wordt alleen maar meer.
      En dat voor een weg die niet nodig en niet gewenst is.

    • Bart, we zijn in de gelukkige omstandigheid dat de comments gewoon open staan en direct gepubliceerd worden zonder tussen komst van de redactie. Dit kan omdat bijna iedereen zich aan de regels houdt. Heel af en toe verwijderen we een bericht. Maar dan allren als het over de schreef gaat.

      Verder zit er een spamfilter op die sommige berichten automatisch in de wacht zet die we als redactie dan eerst goed moeten keuren. Dat was met dit bericht dus ook gebeurd.

    • Oke
      je weet dat men zich zelf tegen spreekt in dit antwoordt.
      iedereen die deze zaak volgt , weet hoe het zit.

  21. Beste Ron (als het je echte naam is),

    Ik lees al je commentaren en je bent een echte tegenstander van de nieuwe randweg.
    En dat mag natuurlijk.
    Maar kijk uit dat je niet verbitterd raakt en dat je straks rare dingen gaat doen of roepen die jezelf ernstig kunnen schade.
    Blijf bij jezelf en actie voeren mag altijd maar kijk uit dat je niet iedereen meesleurt in je woede..
    Succes ermee en het is voor jou te hopen dat de nieuwe randweg er niet komt.

    • Inderdaad Koos hopen dat de mensen hun hoofd koel houden en geen rare dingen gaan doen er en voor de tegenstanders van de randweg er zijn legio wettelijke manieren om de randweg proberen zoals via de rechter tegen te houden en met rare dingen te gaan doen daar is niemand bij gebaat

    • Beste Koos
      Het is mijn eigen naam , heb ook niks te verbergen.
      En ik ben een echte tegenstander van de Randweg.
      Ben vandaag ook geweest kijken .
      En ik kan niet geloven wat de gemeente ver plan is.
      Een slechtere keuze hadden zij volgens mij niet kunnen maken.
      Volgens mij heeft een groot deel van Nederweert niet door , hoe dicht de Randweg tegen de rand van de bebouwden kom komt te liggen.
      Denk bv aan de mensen op Kerneel met nu nog mooie witten huizen.
      Het zou niet moeten gaan over de vraag welke variant van de Randweg.
      Maar is er een nieuwe Randweg Nodig?

    • Beste Ron ,

      Het is niet De Gemeente…..we hebben maar één probleem
      en dat is die Wethouder met dat clownspak , die er een prestigeprojekt van maakt
      en dan zo snel mogelijk naar Brussel ,want dat is zijn doel.
      Nederweert intreseert hem helemaal niks.
      Hopelijk keert hij dinsdagavond met zijn lakschoentjes weer terug op Nederweerter aarde.

  22. De huizen op kerneel komen er door de nieuwe randweg niet anders bij te liggen.
    Ik lees alleen maar tegenstand op basis van emoties en geen enkele feiten / argumenten die er wel toe doen.

    • Beste Lin, volgens mij moet je dan maar eens goed lezen in de diverse reacties bij de diverse artikelen (tussen inderdaad vele -begrijpelijk- emoties: begrijpelijk als een weg door je pas gebouwd of nog net niet afgebouwd huis gaat).

    • Beste Lin
      Die huizen worden om zijn minst grijs /zwart.
      en/ Ik lees alleen maar tegenstand op basis van emoties en geen enkele feiten / argumenten die er wel toe doen.
      Als voorstander van de Randweg mag je al eerste uitleggen waarom.

      Want van de voorstanders heeft mij nog niemand het kunnen uitleggen waarom de nieuwe
      Randweg nodig mocht zijn .

      Men zou zich ook kunnen afvragen Is er een Nieuwe Randweg nodig?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie