Skip to content

Uitgesproken

Redactie
27 september 2014 | 10:00

Advertentie

Ruben_Weekers‘In tijden van oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer’, zo sprak de Amerikaanse senator Johnson een 1e Wereldoorlogcongres in 1917 toe. Op het moment van uitspreken wist hij waarschijnlijk niet dat deze opmerking niet alleen op de 1e Wereldoorlog van toepassing was.
In tijden van oorlog worden de maatschappelijke duimschroeven aangedraaid; discussies barsten los en beschuldigingen geuit. Zoals het betaamt behoeft ook iedere oorlog een zondebok, want een oorlog zonder zondebok is als een oorlog zonder wapens.

Zo ook in deze oorlog.
Op het moment staat de wereld aan de voet van een botsing tussen goed en kwaad, blijdschap en horror en beschaafdheid en terreur.
Islamitische Staat moordt en mishandelt er naar hartenlust op los, terwijl allerlei verenigde landen zich beraden op een tegenoffensief. De wrede vijand maakt aan de lopende band slachtoffers en manifesteert zich op basis van gruweldaden. De impact die hiermee gemoeid is, begrenst zich niet alleen tot Syrië of Irak. Ook in Nederland beginnen de indirecte gevolgen zich te openbaren.

De discussie laait op of andere moslims openlijk kenbaar moeten maken dat zij géén voorstander zijn van de bloedpraktijken in de Arabische wereld. Omdat sommige Nederlanders (lees: Geert’s Henk & Ingrid) Islamitische Staat associëren met een doorsnee moslim, vinden sommigen dat iedere weldenkende moslim openlijk afstand moet doen van IS. ‘Want’, zo prediken sommige, ‘als het woord islam erin voorkomt, is het toch één pot nat.’
Dat deze kort door de bochtmentaliteit voornamelijk door onze befaamde blonde populist wordt gebruikt, is een inkoppertje.  Maar dat er vervolgens ook daadwerkelijk serieuze oproepen tot uiting komen is funest.

Als deze vlieger op gaat, staan we daarmee in één klap aan de voet van een compleet nieuwe regelgeving. Een regelgeving waarin van alle actuele misstanden in de wereld afstand moet worden genomen. 
Dus: U bent voor Feyenoord? Dan begin maar eens excuses te maken voor de ontzettend kostrijke vernielingen van Feyenoordhooligans.  Oh, u gaat met de auto naar uw werk? Denk dan maar eens aan de smeltende poolkappen door uw toedoen! En last but not least: U gaat wel eens naar de kerk? Dan distantieer u eens van de schandalen door de Katholieke Kerk.

In tijden van oorlog wordt de snelheid waarmee de zwarte (of blauwe) piet wordt toegespeeld met tien keer versneld. Iedereen is schuldig of heeft minstens een aandeel in de situatie. Toch, wanneer er rationeel wordt nagedacht over deze aantijgingen  kan er pas worden begonnen aan mogelijke oplossingen. 
In tijden van oorlog sneuvelt de waarheid als eerste, de verdraagzaamheid als tweede.

Advertentie

1 Reactie


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie